RETETE

Reţete mucenici moldoveneşti şi munteneşti. Ingredientul secret al lui Chef Cătălin Scărlătescu

ADVERTISING

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de mucenici din Sebastia este prăznuită pe 9 martie, prilej pentru creștinii ortodocși și nu numai să mănânce mucenici sau, cum mai sunt cunoscuți în tradiția populară, măcinici.

Reţete mucenici moldoveneşti şi munteneşti. În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

În Moldova, mucenicii, unul dintre cele mai apreciate deserturi, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, reprezintă o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, iar apoi unși cu miere și nucă.

În Muntenia, în schimb, aceștia sunt mai mici și se fierb în apacă cu zahăr, cu scorțișoară și cu nucă, simbolizând lacul unde au fost aruncați Sfinții Mucenici. ambele variante sunt apreciate în egală măsură, cu atât mai mult cu cât se prepară doar o dată pe an, în ziua de 9 martie.

Reţete mucenici moldoveneşti şi munteneşti

Iată care este cea mai bună rețetă de mucenici a lui chef Scărlătescu!

ADVERTISING

Mucenicii în zeamă se prepară cu precădere în zona Munteniei și reprezintă unul dintre cele mai apreciate deserturi, cu atât mai mult cu cât se consumă doar în perioada lunii martie, aceștia fiind preparați în ziua de 9, conform tradiției.

Conform chef Cătălin Scărlătescu, pentru prepararea mucenicilor muntenești avem nevoie de: o 500 g făină, 50 g drojdie, 200 ml apă călduță, un praf de sare, zahăr vanilat și 100 ml ulei, pentru aluatul covrigeilor; iar pentru zeamă – 800 g de nucă măcinată, o linguriță de scorțișoară, 350 g de zahăr, un praf de sare, esență de rom, coaja de la o lămâie și 2 sau 3 litri de apă. Mucenicii moldovenești sunt un preparat care se consumă atât cald, cât și rece.

Mod de preparare:

Într-un vas se pun făina drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduţă. Se amestecă pentru a se forma un aluat. După ce conținutul devine omogen, se frământă bine și se lasă la crescut câteva minute.

Ulterior se ia aluatul și se întinde pe un blat, unde s-a presărat puțină făină. Aluatul se întinde cu sucitorul, până când se formează o pătură subțire. Ulterior, se taie fâșii și se formează opturi mici. Covrigeii în formă de 8 se fierb câteva minute, se pun în sită la scurs, apoi se bagă la cuptor. După ce s-au copt se lasă să se răcească și să se întărească, preferabil peste noapte.

ADVERTISING

Pentru zeamă, se pune apa la fiert. După ce dă în clocot, se adaugă coaja de lămâie, praful de sare, zahărul vanilat și linguriță de scorţişoară. La final, se alătură covrigeii și zeama, iar apoi nuca.

MUCENICI MOLDOVENESTI, reţeta de Mucenici moldoveneşti

Ingrediente:

1 kg de faină
450 ml de lapte
50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
3 ouă
125 g zahăr
75 g unt
Coajă de la o lămâie
1 esenţa de vanilie

Pentru ornat:

ADVERTISING

250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom

Pentru sirop:

200g de miere şi 200 g nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor.

Mod de preparare:

1. Se face maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte, apoi adăugând o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Se amestecă totul bine şi apoi se lasa deoparte pentru un sfert de oră.

ADVERTISING

2. După ce a crescut, peste maia se adauga faină, ouăle şi zahărul. Se adauga laptele în timp ce frământam, puţin câte puţin, până obţinem un aluat omogen.

3. Se adauga untul la temperatura camerei (în loc de unt, poţi să foloseşti 50 ml de ulei) şi continuăm să frământăm aluatul. Când e gata, îl lăsăm să crească la căldură aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.

4. Până creşte aluatul, facem siropul: punem la fiert apa cu zahărul şi lăsăm să fiarbă câteva minute, apoi oprim focul şi adăugăm coajă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom.

5. Când aluatul a crescut se frământa puţin şi apoi se formează bile (mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe), care se întind în batonase din care vei forma 8-uri.

ADVERTISING

6. Se pun mucenicii în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute. Se ung cu ou şi se gau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capăta o culoare aurie!

7. După ce s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul (strecurat) în mod uniform, se lasa 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată.

MUCENICI MUNTENESTI

Mucenicii moldoveneşti sunt destul de complicat doar manual, dar maşina de făcut pâine vă poate ajuta foarte mult

Ingrediente pentru 20 de mucenici moldoveneşti:

ADVERTISING

550 de grame de faină albă
1 plic de drojdie instant
125 ml de lapte (sau apă dacă îi faceţi de post)
150 de grame de zahăr
2 ouă
80 de grame de unt (ulei dacă îi faceţi de post)
1 linguriţă de sare
2 linguri de miere
100 de grame de nucă tăiată mărunt.

Mod de preparare:

1. Se adaugă în maşina de pâine laptele cald şi 125 de apă caldă, precum şi untul topit. Urmează ouăle şi zahărul, drojdia uscată, faina şi sarea. Selectaţi programul de aluat dospit şi aşteptaţi. La mijlocul programului de frământare adăugaţi nucile tocate mărunt.

2. Aluatul se scoate din bolul de la maşina de pâine şi se lasă la crescut, acoperit cu un prosop aproximativ o oră.

3. Apoi aluatul se frământă uşor şi se împarte în 20 de bucăţi egale. Din fiecare bucată întindeţi pe masă presărată cu puţină faină câte un rulou lung şi subţire. Rolul se împleteşte ţi se prind capetele ca să arate ca un mic colac. Apoi acest colac îl împletiţi ca să ia forma de 8.

4. Se pun mucenicii într-o tavă pe care aţi pus hârtie de copt sau aţi uns-o cu ulei. Se lasă mucenicii la crescut o oră în tavă într-un loc cald.

5. Se ung cu gălbenuşul de ou amestecat cu 3 linguri de lapte şi se dau la cuptor, la 180-200 de grade, până se rumenesc frumos.

6. Cât sunt fierbinţi se ung cu miere şi un sirop care se obţine din 300 ml de apă, 150 de grade de zahpr, arome de vanilie şi rom şi coajă rasă de lămâie. Apoi presăraţi cu nucă din abundenţă.

Poftă bună!

ADVERTISING
ADVERTISING