ULTIMA ORĂ! Toți românii care au certificat verde trebuie să afle. Autoritățile tocmai au făcut anunțul

Anunțul zilei despre certificatul COVID

De când s-au ridicat restricțiile, mai multe state membre au încetat să mai solicite certificatul verde la intrarea pe teritoriul lor. Situația s-a relaxat în interiorul Uniunii Europene, însă acum oficialii vin cu informații noi despre acest document care, până acum, a permis deplasarea liberă celor ce îl dețin.

Certificatul COVID al UE va fi prelungit

Luni, 14 iunie 2022, Parlamentul European şi statele membre au convenit luni să prelungească cu un an, până la 30 iunie 2023, regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii. Motivul pentru care s-a luat această decizie ține de faptul că Parlamentul European vrea să se asigure că cetăţenii din statele membre UE se pot deplasa liber în cazul „în care apare o nouă variantă îngrijorătoare.

Facem precizarea că regulamentul de implementare a acestui certificat sanitar comun – care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecţie în ultimele şase luni, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iunie 2022. Comisia Europeană a propus în luna februarie a acestui an ca certificatul Covid să fie prelungit cu un an.

Suntem hotărâţi să revenim la libera circulaţie fără restricţii şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricţiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19. Cu toate acestea, „acordul la care s-a ajuns astăzi (luni – n.r.) ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranţă, dacă o creştere a infecţiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricţii, a declarat comisarul european, Didier Reynders.

În funcție de evoluția epidemiologică, la sfârșitul anului 2022, Comisia Europeană va publica un raport privind certificatul de imunizare, care care va putea fi însoţit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului.

Gama de teste antigenice autorizate Covid va fi extinsă

Oficialii europeni au decis să extindă gama de teste antigenice autorizate utilizate pentru a obține un certificat COVID-19. De asemenea va fi prevăzută posibilitatea de a permite eliberarea de certificate de vaccinare pentru persoanele care participă la studii clinice.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, certificatele de vaccinare ar trebui să reflecte toate dozele administrate, indiferent de statul membru în care persoanele au fost vaccinate. Oficialii europeni au anunțat că va fi prevăzută posibilitatea de a emite un certificat care să ateste recuperarea după boală în urma unui test antigen.