ALTELE

Agheasma Mare! Apa sfinţită cu o putere deosebită. Cum o folosim

ADVERTISING

Cuvântul „agheasmă” în limba greacă înseamnă „apă sfințită”. Această apă, sfinţită cu puterea Sfântului Duh la diferite ocazii din cursul anului bisericesc, se numeşte agheasmă. După importanţa şi modul ei de întrebuinţare, agheasma este de două feluri: Agheasmă Mare şi Agheasmă Mică.

În Biserica Ortodoxă, în ajunul şi în ziua sărbătorii Botezului Domnu­lui (5 şi 6 ianuarie), se oficiază Sfin­ţirea cea mare a apei, numită şi Agheasma Mare. Această slujbă se săvârşeşte numai în aceste zile ale Bobotezei.

Se numeşte Sfinţirea cea mare a apei deoarece apa sfinţită de sărbătoarea Botezului Domnului, conform „Învățăturii de credință creș­tină ortodoxă”, are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh în cursul rugăciunii de sfinţire, iar sfinţirea are loc în ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan.

La slujba Aghesmei Mari cerem, prin rugăciunile întocmite de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, care a trăit în secolul 7, ca apa aceasta să fie „izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtarea puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească”.

Ne rugăm, de asemenea, ca ea să fie, pentru cei care vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, „spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă”.

ADVERTISING

Apa sfinţită de Bobotează, numită Agheasmă Mare, se ia dimineaţa, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, iar în restul anului bisericesc nu se ia decât cu acordul preotului duhovnic.

Cu Agheasmă Mare sfinţesc preoţii casele credincioşilor la praznicul Bobotezei, care are o perioadă de preserbare din data de 2 ianuarie şi de serbare din data de 6 ianuarie până la 14 ianuarie.

Agheasma Mică se poate sfinţi oricând au nevoie credincioşii. Ea se foloseşte la binecuvântarea caselor (a casei nou-construite sau renovate), când se săvârşeşte slujba „Sfeştaniei”; la sfinţirea fântânilor, a izvoarelor, a icoanelor şi a unor locuri de trebuinţă din viaţa omului.

Prin această apă sfinţită se izgonesc nălucirile diavoleşti şi gândurile cele întunecate; mintea se curăţeşte şi bolile sunt izgonite. Agheasma Mică se poate lua în orice zi, în special în zilele de post, pe nemâncate.

ADVERTISING

SURSA: universulargesean.ro

ADVERTISING
ADVERTISING