ALTELE

Ce trebuie să faci de Sâmbăta morţilor pentru sufletele celor adormiți. Tradiții și superstiții pentru una dintre cele mai importante zile din an

Azi, 4 noiembrie, sunt Moşii de toamnă 2023.

ADVERTISEMENT

Potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă, motiv pentru care Biserica a ales această zi ca fiind dedicată pomenirii morților.

Moşii de toamnă 2023. În această zi, ne rugăm pentru toți cei trecuţi la cele veșnice. Cel mai important lucru pentru cei adormiți este să-i pomenim la Sfânta Liturghie care se săvârșește în Biserică, în sâmbăta moșilor de toamnă.

Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moși amintim: „Moșii de primăvară” (de Măcinici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Cum se face pomenirea morţilor în biserică

La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți și le așază sub Sfântul Agnet, rostind numele celor adormiți de pe pomelnice.

În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului, iar miridele (părticelele din prescura care îi reprezintă pe cei pomeniți) participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc. După Sfânta Liturghie, se oficiază și parastasul pentru cei trecuți la Domnul, potrivit crestinortodox.ro

Moșii de toamnă 2023. Tradiții și superstiții. De ce nu este bine ca întunericul să te prindă afară

În Sâmbăta Morților, credincioșii merg la biserică cu o sticlă mică cu vin, o colivă și un colăcel, eventual câteva preparate pentru a fi sfințite. Ulterior, acestea sunt împărţite celor nevoiaşi alături de o lumânare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni.

Imediat după slujbă, se merge la cimitir unde se aprind lumânări la mormintele celor adormiți, ca să încălzească sufletul acestora. În Muntenia există obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit, potrivit condoleante.ro

În zonele rurale, pe vremuri se obișnuia să se organizeze hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. De asemenea, se dădea de pomană un preparat caracteristic zonei – grâu fiert cu brânză şi unt.

În Sâmbăta morţilor, nu se dă cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaților, nu se spală și nu se aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morților.

În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. De asemenea, nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat.

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT