POVESTI

La ecografie se vedea că fătul are ceva pe cap, dar doctorii nu și-au putut dat seama ce este. Când fetița s-a născut, toată lumea […]

ADVERTISING

Uneori, bebelușii se nasc cu câteva trăsături ciudate, dar cazul de mai jos parcă le întrece pe toate! Fetița din imaginile alăturate, pe nume Alexis Bartlett, s-a născut cu o podoabă capilară superbă, ieșită din comun. Poate părea greu de crezut, dat fetița a avut acest păr frumos încă din pântece, acesta văzându-se în repetate rânduri și la ecografiile de rutină pe care mama le făcea.

Inițial, doctorii s-au temut și au crezut că micuța are o malformație, dar în cele din urmă, și-au dat seama despre ce este vorba și au rămas plăcuți impresionați. Acum, la 6 luni de la naștere, micuța Alexis are părul deja lung până la umeri. Mama celei mici spune că fetița seamănă cu ea pentru că și ea s-a născut cu păr bogat. Ironic e că tânăra mămică este frizer de meserie. Bebelușa cu păr bogat a făcut ravagii pe plajă, captând primirile multor admiratori.

Parul pe corp la copii mici

Parul pe diverse zone ale corpului la copii mici este in multe cazuri normal. Desi este ciudat sa vezi fre de par pe picioare, maini, spate sau fata la copii de 3-5 ani, poate si mai mici, specialistii sustin ca nu este neobisnuit. De fapt, nou-nascutii chiar se nasc cu un puf numit lanugo, care cade imediat dupa nastere. Afla cand este o problema parul pe corpul copiilor mici!

Puful de pe corpul nou-nascutului incepe sa apara inca de cand este fat, in burtica mamei. El este produs de foliculii fatului si apare devreme, in primul trimestru de sarcina. Unora le cade acest puf pana la momentul nasterii, altora nu! Puful va disparea in cateva zile sau saptamani fara a lua nicio masura. Acest puf se numeste lanugo si este fin, moale si de obicei fara culoare (nepigmentat).

Pe masura ce cresc unii copiii pot prezenta fire de par (de data aceasta pigmentate) pe diverse parti ale corpului. De cele mai multe ori nu este nicio problema cu acest lucru. Medicii sustin ca nu este cazul ca parintii sa isi faca griji. Cauzele pentru care unii copii au par pe corp tin mai mult de genetica.

ADVERTISING

Daca parintii au foarte mult par pe corp (sau altcineva din familie) este posibil ca micutul sa mosteneasca parul corporal. In cazuri foarte rare cauzele pot fi de natura hormonala. Un dezechilibru hormonal poate sta la baza cresterii excesive a parului. Medicul poate face mai multe teste daca suspecteaza ca problema poate avea aceasta cauza.

Cum arata parul pe corpul copiilor mici?

Parul care apare la copiii mici este diferit de puful nou-nascutilor, dar si de cel care apare la pubertate sau la adolescenta. Nu esti la fel de pufos si deschis la culoare ca lanugo, dar nici gros, dur si inchis la culoare ca cel din adolescenta. La unii copii acesta poate fi mai inchis la culoare, pe cand la altii poate fi aproape insesizabil.

CITESTE SI: Cinci trucuri foarte usoare pentru un gazon frumos

Nu trebuie sa iti faci griji! Dar daca ti se pare ca acesta are prea mult par, pigmentat si in zone complexe si numeroase ale corpului este cazul sa mergi la medic. Pediatrul constata aceasta problema la copii in cadrul consulturilor medicale regulate ale copilului. Daca acesta nu pomeneste nimic despre perisorul de pe corp, inseamna ca nu este o problema care merita bagata in seama.

Medicii incep sa se alarmeze si sa recomande mai multe investigatii atunci cand observa cresterea parului la axile sau in zona pubiana. Firele de par trebuie sa apara in aceste zone abia la varsta pubertatii, cand apar schimbarile hormonale specifice varstei. Parul care apare la varste foarte mici in astfel de zone poate indica un dezechilibru hormonal. Nivelul crescut de testosteron este responsabil in cele mai multe cazuri pentru stimularea cresterii parului.

ADVERTISING

Ce masuri sunt recomandate?

Exista medici care pot recomanda epilarea parului copiilor. Insa nu este recomandat ca cei mici sa fie supusi unor astfel de actiuni de la varste atat de fragede. Medicii sustin ca acest par dispare de la sine in primii ani ai copilariei si ca nu este cazul sa se intervina asupra sa. In plus, metodele de epilare clasice pot determina reactii alergice la copii.

Fie ca e vorba de lama, ceara sau crema depilatoare, riscul este acelasi pentru ca au pielea foarte sensibila. Acestea sunt oricum masuri temporare, pentru ca parul va creste la loc, nu este ca si cand ar scapa definitiv de el. Daca se suspecteaza o problema hormonala, medicul va recurge la analiza sangelui pentru a depista problema. In cazul in care se descopera un astfel de dezechilibru, se recomanda un tratament medicamentos sau, in cazuri foarte rare, interventie chirurgicala.

Medicii sustin ca nu este cazul sa iti faci griji nici in privinta faptului ca micutul tau va deveni un adult „paros”. Parul excesiv de pe corpul copiilor nu este un semn ca va avea si mai mult par la maturitate. Ele nu au nicio legatura si nu se influenteaza una pe alta.

ADVERTISING
ADVERTISING