Sănătate & Wellness

Lipsa vitaminei B12 creste riscul de Alzheimer, scleroza multipla, depresie, anxietate, tulburari de invatare si dezvoltare la copii. Cum o recunosti si ce trebuie sa faci

ADVERTISING

Ce au în comun toate aceste afectiuni: Alzheimer, scleroza multipla, depresia, anxietatea, tulburari de învatare si dezvoltare la copii, tulburari din spectrul autismului, boli autoimune si probleme imunitare, cancer, infertilitate? Raspunsul poate fi legat de un important deficit de vitamina B12.

Vitamina B12 (cobalamina) este un nutrient esential dintre cei opt din complexul de vitamine hidrosolubile B, ce lucreaza împreuna cu acidul folic în sinteza ADN-ului si a celulelor rosii din sange.

De asemenea, are un rol important în producerea tecii de mielina din jurul nervilor, pentru facilitarea conducerii impulsurilor nervoase. La fel ca cele mai multe vitamine, B12 nu poate fi produsa de catre organism, trebuind sa fie obtinuta din alimente sau suplimente.

Plantele nu produc vitamina B12, iar singurele alimente de unde poti obtine vitamina B12 sunt carnea, ouale, produsele lactate, precum si alte alimente provenite de la animale. De aceea, în sens strict, vegetarienii si veganii au un risc crescut de deficit al vitaminei B12.

Datele unui studiu efectuat la University Framingham Offspring sugereaza ca 40% dintre persoanele cu varste cuprinse între 26 si 83 de ani au niveluri scazute de vitamina B12 în plasma, ceea ce provoaca în special probleme neurologice, 9% au un deficit total, iar 16% au un deficit usor.

ADVERTISING

Ceea ce a fost surprinzator pentru cercetatori a fost faptul ca nivelurile scazute de vitamina B12 au fost la fel de frecvente la tineri ca la varstnici. Acelasi studiu a concluzionat ca deficitul de vitamina B12 afecteaza aproximativ 40% dintre persoanele de peste 60 ani.

Este posibil ca cel putin o parte dintre simptomele îmbatranii considerate „normale” (cum ar fi pierderea memoriei, declinul cognitiv, scaderea mobilitatii etc.) sunt cel putin partial cauzate de deficienta de vitamina B12.

De ce este subdiagnosticat deficitul de vitamina B12?

Exista doua motive principale pentru care deficitul de vitamina B12 este trecut cu vederea. În primul rand, nu este testat în mod curent de catre cei mai multi medici.

În al doilea rand, laboratoarele stabilesc niveluri de referinta mult prea scazute. Acesta este motivul pentru care majoritatea studiilor subestimeaza nivelurile reale ale deficitului.

ADVERTISING

CITESTE CONTINUAREA

ADVERTISING
ADVERTISING