Acești români vor fi scutiți de plata CASS timp de 10 ani. Din 18 septembrie 2022, a intrat în vigoare! Vezi care sunt condițiile pentru a beneficia

Acești români vor fi scutiți de plata CASS timp de 10 ani. Noua măsură intră în vigoare chiar de azi, din 18 septembrie. Totuși, de aceste măsuri vor beneficia doar donatorii de celule stem hematopoietice. 

Acești români vor fi scutiți de plata CASS timp de 10 ani

Românii care donează celule stem sunt scutiți de plata contribuției la asigurările sociale de sănătate timp de 10 ani. Asta după ce Guvernul a adoptat un Act normativ care modifică și completează Legea sănătății și Codul fiscal. Practic, este o aliniere a legislației din România la normele europene.

Cum ajungi donator de celule stem în România

Donatorii de celule stem trebuie să aibă vârsta între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună și să fie înscriși în Registrul național. „Odată înscris, nu înseamnă că și va dona. Dar odată înscris, un potențial donator intră în acest proces de căutare cu pacientul care nu are donator în familie, dar care este într-o fază de remisie a bolii hematologice de care suferă – fie leucemie, fie mielom, fie limfom – poate avea indicație de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil.

În familie, șansa de a găsi un donator compatibil e cam 25%. Faptul că familiile sunt din ce în ce mai puțin numeroase, șansa scade și mai mult. Deși sunt singurele cancere care pot fi vindecate, șansa rămâne teoretică dacă nu găsim în perioada în care bolnavul are indicație o persoană compatibilă”, explică medicul importanța existenței a cât mai multor donatori.

În România însă, Registrul are 85.000 de înscriși, din 500.000 potențiali. Prin comparație, în Germania sunt 10 milioane de persoane înscrise – peste 10% din populația sub 45 de ani –, această țară având unul dintre cele mai bogate registre din Europa. Registrul românesc face parte din rețeaua internațională, astfel încât dacă nu există un donator în România se caută și în celelalte registre.

Donare din sânge sau din măduvă osoasă

La momentul înscrierii în Registru, singura testare obligatorie care trebuie făcută este cea a unor antigene – din sânge sau din salivă – care conduc fie la toleranță fie la respingerea transplantului.

Procedura de donare are loc în momentul în care este stabilită compatibilitatea cu pacientul și se poate face în două metode: fie prin recoltare de celule stem din sângele periferic, fie prin puncția unui os lat.

Donarea se poate face într-unul dintre centrele acreditate. În România avem patru astfel de centre: în București, la Fundeni, în Timișoara, la Spitalul de Urgență pentru copii „Louis Țurcanu”, la Iași, la Institutul de Oncologie, și la Spitalul județean din Târgu-Mureș. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea unor afecțiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui.

Intră în vigoare de azi, 18 septembrie. Care sunt condițiile pentru a beneficia?

Noua ordonanță guvernamentală prevede că donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit vor fi scutiți la plata asigurărilor de sănătate pentru o perioadă de 10 ani de la donare. Prevederea intră în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2022.

citeste continuarea pe –-> mediaflux.ro