Şeful ANAF, avertisment despre controalele masive împotriva evazioniştilor

„15 miliarde de euro pe an este evaziunea fiscală. Vor fi verificați 561.000 de români”

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a anunţat, vineri că din 1 iulie vor începe controale masive pentru combaterea evaziunii fiscale în România.

Pentru început, sunt avute în vedere aproape 215 de persoane, iar în cazul acestora cea mai mare diferență între venitul declarat și cel estimat de ANAF este de 22 de milioane de lei, echivalentul a patru milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro. Astfel, inspectorii ANAF vor verifica veniturile a 561.000 de mii de români, mai exact cheltuielile acestora, maşinile, apartamentele sau casele cumpărate, scrie romaniatv.net.

Preşedintele ANAF a dat detalii despre cum vor fi realizate controale masive împotriva evazioniştilor din 1 iulie.

„Am spus că începând cu 1 iulie o să intensificăm foarte mult aceste gen de controale, pentru că în urma unei analize de risc făcută pe patru ani de zile, din 2016 până în 2019 am ajuns la acele cifre, care se regăsesc undeva la 561.000 de români, undeva în jur de 20 de miliarde de euro.

Această declarație a mea a creat un mare suspans și multă dezbatere, dar care cred că este benefică pentru ANAF, dar și pentru societatea românească în general. Orice țară face astfel de controale, americanii poate de 150 de ani. În Europa de cel puțin câteva zeci de ani, se fac aceste verificări. Era poate bine dacă se începeau acest gen de verificări cu mulți ani în urmă”, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF, la Digi24.