Sfântul Vasile cel Mare! Unul dintre cei mai importanți sfinți în cultul creștin! Este considerat păzitor de duhuri rele, dar și ocrotitorul săracilor
Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit pe 1 ianuarie în calendarul ortodox, în prima zi a Noului An. Este unul dintre cei mai importanți sfinți în cultul creștin. Sfântul Vasile este considerat păzitor de duhuri rele, dar și ocrotitorul săracilor.
Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, este vorba despre 496.490 de români – 420.830 de bărbaţi şi 75.660 de femei.
Cei mai mulţi bărbaţi sărbătoriţi poartă prenumele Vasile – 399.669.
Se mai întâlnesc derivatele Vasilica/Vasilică – 19.999 de persoane, Sile – 440, Sica/Sică – 366, Silica/Silică – 214 şi Vasi – 142.
La femei, cele mai multe sărbătorite sunt cele care au prenumele Vasilica – 72.982.
Aproape 500.000 de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi!
Alte sărbătorite sunt cele care se numesc Vasilca – 1.072, Sica – 805, Silica – 496, Vasila – 281 şi Vasi – 24
TRADITII SI OBICEIURI
Praznicul de Sfântul Vasile este prima mare sărbătoare din an, trecut cu cruce roșie în calendarul ortodox. Astăzi, în întreaga țară oamenii respectă o serie de tradiții și obiceiuri.
Potrivit scrierilor vechi, se spune că este bine ca, în ziua de Sfântul Vasile cel Mare, să verşi o cantitate mică de vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac. În felul acesta, vei atrage noroc tot anul.
Tradiţia populară mai spune că vei avea noroc tot anul dacă prima persoană care intră în casă, de 1 ianuarie, este bărbat. Potrivit tradițiilor și superstițiilor, se spune că în noaptea de Sfântul Vasile cerul se deschide de trei ori câte o clipă.
Tot tradiţia populară spune că, de Anul Nou se înnoiesc toate lucrurile şi de aceea oamenii trebuie ca în prima zi din an să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul. De asemenea, pot rosti și: „Atunci să te păzeşti să nu te superi, să nu te sfădeşti, să fii vesel şi tot anul aşa vei fi”.
Ce spune Sfântul Vasile cel Mare despre post
În lucrarea Despre Post a Sfântului Vasile cel Mare este prezentat modul în care trebuie să postim cu toată ființa noastră pentru a ne fi de folos acest act duhovnicesc.
„Să nu ne mâhnim” de zilele de post, îndeamnă Sfântul Vasile, ci „să fim veseli în ele așa cum se cuvine sfinților. Cel trist nu primește cunună, iar cel care suspină nu biruie. Nu te întrista când ți se poartă de grijă”!
„E o nebunie să nu te bucuri de sănătatea sufletului și să te mâhnești de schimbarea mâncărurilor, lăsând să se înțeleagă că îți face mai multă plăcere bucuria stomacului decât purtarea de grijă a sufletului”, spune marele sfânt capadocian.
Sfântul Vasile trece postul prin toată istoria Vechiului Testament și afirmă că acesta a exista încă de la început:
„N-am postit și am fost alungați din rai! Să postim dar, ca să ne întoarcem în rai! Nu imita neascultarea Evei! Nu lua din nou sfătuitor pe șarpe, care este care ne sfătuiește să mâncăm ca să ne cruțăm trupul”!
„Moise, prin post s-a urcat pe munte. Că n-ar fi îndrăznit să se apropie de vârful muntelui care fumega, nici n-ar fi cutezat să intre în nor, dacă n-ar fi fost înarmat cu postul. Prin post a primit poruncile scrise pe plăci, cu degetul lui Dumnezeu”, amintește marele Arhiepiscop al Cezareei Capadociei.
Sfântul evidențiază că trupurile, dacă sunt „împovărate necontenit cu prea multă mâncare se îmbolnăvesc cu ușurință, dar dacă folosesc mâncare puțină și ușoară scapă și de suferința pe care o așteaptă de pe urma bolii, dar se depărtează și de suferința care începe a se ivi”.
Sfântul Vasile cel Mare evidențiază latura sfințitoare a postului:
Postul naște profeți, întărește pe cei puternici, înțelepțește pe legiuitori. Postul este bun talisman al sufletului, tovarăș credincios al trupului, armă pentru luptători, loc de exercițiu pentru atleții credinței. Postul îndepărtează ispitele, postul îndeamnă spre evlavie. Postul este tovarăș al înfrânării și creator al castității, spune sfântul capadocian.