CITATE

ULTIMA ORA ! Medicul Mihai Craiu a spus ADEVARUL! De ce mor oamenii vaccinati

Explicațiile medicului Mihai Craiu în cazul persoanelor vaccinate care au murit de la COVID

Deși numărul pacienților vaccinați care au decedat în urma infecției cu SARS-CoV-2 este unul semnificativ mai mic decât al celor nevaccinați, îngrijorările privind eficacitatea vaccinurilor împotriva

COVID-19 continuă să existe. Medicul pediatru Mihai Craiu arată însă, la Libertatea, care sunt factorii care pot duce la decesul unei persoane vaccinate.

Bilanțul din 8 octombrie, unul crunt pentru România, indică 385 de decese de COVID-19, din care 33 de oameni vaccinați. Pacienții decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 38 și 86 de ani.

Dintre aceștia, 32 prezentau comorbidități. Îngrijorările privind decesele în rândul celor vaccinați cu schemă completă împotriva COVID-19 au crescut în ultima perioadă. „De ce mor oamenii vaccinați?

Este o grijă care se regăsește într-o multitudine de întrebări care vin și către mine, ca medic pediatru”, spune Mihai Craiu, contactat de Libertatea.

Răspunsurile în spatele cărora există dovezi științifice sunt mai multe, însă, de departe, cel mai important este că niciunul dintre vaccinuri n-a pretins vreodată în istoria medicinei că ar avea eficacitate 100%.

Dr. Mihai Craiu: Acesta subliniază că sistemul imunitar este unul complex, cu reacții diferite pentru fiecare dintre noi. „Răspunsurile imune în fața aceluiași vaccin, presupunând că el ar fi unul singur, și acela ideal

– pentru că, de fapt, în UE și în România a fost folosit până în acest moment și vaccinul Johnson & Johnson, care are din start o eficacitate în studiile clinice un pic mai mică față de vaccinurile Moderna și Pfizer – sunt diferite. Deci, avem vaccinuri diferite, avem răspunsuri imune diferite și avem,

prin definiție, un deziderat. Aspirăm să protejeze cât mai mult, dar nu 100%”. Este un fapt dovedit că vaccinurile scad dramatic șansele ca o persoană infectată cu SARS-CoV-2 să facă o formă gravă de COVID-19, iar decesele în rândul celor vaccinați sunt excepții care țin de mai mulți factori, mai explică medicul. Prezența comorbidităților „Un alt argument care explică agravarea, respectiv posibilul deces al celor vaccinați cu schemă completă, este legat de comorbidități”, punctează medicul.

„Poți fi vaccinat cu schemă completă, dar dacă ai 85 de ani sau ai făcut radioterapie pentru cancer sau ai imunodeficiență congenitală, respectiv SIDA, sau ai diabet și ești dializat, este foarte probabil să răspunzi mai prost decât o persoană de aceeași vârstă cu tine. Sau decât aceeași persoană care are diabet, dar care n-are și insuficiență renală și nu face dializă. La fel ca un pacient oncologic, dar care nu a primit citostatice în ultimele șase luni și așa mai departe. Producția de anticorpi este diferită în funcție de cât poate corpul tău”, explică Mihai Craiu. Persoanele cu risc crescut sunt cele care au nevoie prioritar de doza a treia și a patra, atrage atenția medicul. Sistemul imunitar uită la un moment dat.

Cazul Israel

El amintește și de faptul că „normalitatea ființei umane este uitarea, deci și sistemul nostru imunitar uită”. „De când ne-am vaccinat și până acum, anticorpii au tot scăzut și, pentru că dacă nu scad, apar bolile autoimune. De-aia se face vaccin antigripal în fiecare an, de exemplu,

„Ca orice stat care trăiește mult din turism, în mijlocul lunii mai, a ridicat toate restricțiile. Dar, în condițiile în care școlile sunt ca în România, adică cu câte 30 de copii într-o clasă, cu mulți copii mici evident nevaccinați, în Israel sunt acum multe cazuri.

E firesc. Diferența o vom vedea dacă ne uităm câte persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Nu ține de performanța sistemului medical, ține de voința, recunoașterea și respectarea regulilor de prevenție, pur și simplu. Numai că la ei nici măcar bătrânii nu s-au mai dus la terapie intensivă – pentru că sunt vaccinați!”.

De ce mor tineri de 20 de ani în urma infecției cu SARS-CoV-2 O explicație pentru faptul că există și tineri de 20 de ani care au murit în urma infecției cu SARS-CoV-2, chiar dacă nu prezentau comorbidități, este legată tot de deficiențele propriului sistem imunitar. „Se știe că anumite persoane, în momentul în care fac o infecție virală, produc auto-anticorpi împotriva interferonului alfa. Interferonii sunt moleculele de semnal care cheamă toți soldații noștri în lupta cu virusurile. În momentul în care te infectezi cu un virus, în loc să-ți chemi toți soldații, trimiți niște scrisori către comandanții de garnizoană:

Băi, luați-vă soldații înapoi! Și interferonii alfa efectiv te sinucid. Așadar, asta îți anulează orice fel de șansă de a supraviețui”, explică medicul. Dr. Mihai Craiu spune că „este una dintre formele cunoscute de imunodeficiență, nu e o raritate. De ce acea persoană tânără n-a pățit asta cu alte viroze? Pentru că nu s-a întâlnit niciodată cu un coronavirus cu replicare rapidă SARS-CoV-2.

Așadar, există explicații științifice, nu există întâmplări în aceste chestiuni care au un pattern, care se repetă. Sunt cazuri în toată lumea de tineri, sportivi de performanță, care mor din cauza acestei imunodeficiențe deja cunoscute, atunci când fac o infecție virală”. scrie libertatea.ro