Reţete simple şi gustoase pe bază de legume. Oricine le poate găti în cel mult o oră

5 reţete simple şi delicioase pe bază de legume. Oricine le poate găti în cel mult o oră – sfaturile bucătarilor

Legumele sunt alegerea perfectă dacă vrem o mâncare sănătoasă, uşoară sau pur şi simplu de post. Puteţi găti rapid preparate delicioase şi ieftine.

Ghiveciul 

Este o mâncare cunoscută, care poate fi delicioasă respectând câteva trucuri simple. „Puteţi folosi ce legume doriţi. De obicei se pun cartorfi, morcovi, ciuperci, varză, conopidă, fasole verde, dovlecei, ceapă şi roşii.

Pentru ca mâncarea să aibă un gust deosebit, căliţi puţin legumele, începând cu ceapa, morcovii şi dovleceii. Adăugaţi apoi pe rând celelalte legume. Pentru a nu da o culoare închisă mâncării ar fi bine să căliţi separat ciupercile şi apoi se le adăugaţi în compoziţie.

Peste legume puneţi sare, piper şi suc de roşii. Lăsaţi apoi totul la cuptor 30-45 de minute şi veţi avea o mâncare delicioasă“, spune Marian Codrin, bucătar.

Tocăniţa de praz, gustoasă şi uşor de preparat

Bunicile noastre făceau pe vremuri tocăniţă de ceapa, dar mult mai gustoasă este tocăniţa de praz, deoarece acesta este mai dulce şi pişcă mai puţin. Prazul se taie rondele şi se căleşte puţin în ulei.

Apoi se adaugă roşii sau suc de roşii şi se lasă la fiert cam o jumătate de oră. Se pun sare, piper şi usturoi şi o linguriţă de amidon pentru ca sosul să fie mai gros. Se pot adăuga şi ciuperci pentru un gust mai deosebit. Tocăniţa de praz se face repede şi se poate servi cu mămăliguţă sau cu garnitură de orez fiert.

Orezul sârbesc sau pilaful de post

O altă reţetă simplă este cea a orezului sârbesc. Se taie roşii, ardei graşi şi ceapă şi se călesc puţin în ulei. Se adaugă o cană de orez crud şi patru căni de apă, se pune sare, piper şi pătrunjel verde şi se adaugă totul la cuptor pentru 45 de minute.

„Orezul sârbesc este o mâncare delicioasă. Este mult mai gustos dacă îl faceţi la cuptor şi nu pe aragaz. Pe lângă roşii, ceapă şi ardei se pot pune şi ciuperci, iar unii bucătari pun şi mazăre şi porumb. Asta depinde de ce vă place, nu trebuie neapărat să respectaţi reţeta originală“, mai spune Marian Codrin

Musaca de vinete cu ciuperci

Musacaua de vinete este o specialitate grecească, dar pentru cei care ţin post carnea se poate înlocui cu ciupercile. „Vinetele se taie felii pe lung şi se călesc puţin în ulei. Cartofii pot fi fierţi sau prăjiţi şi tăiaţi apoi rondele. Dacă mâncaţi de post, în loc de carne folosiţi ciuperci.

Acestea se toacă şi se călesc separat. Se amestecă apoi cu ceapă, ardei şi roşii, toate mărunţine. Într-o tavă sau într-un vas de yena se aşează vinetele, peste care se pune un strat de cartofi. Se adaugă apoi ciupercile, după care se mai pun un strat de vinete şi unul de cartofi.

Totul se dă la cuptor 30 de minune. Dacă nu ţineţi post, înainte să puneţi totul la cuptor bateţi puţină smântână cu ou şi turnaţi în tavă peste compoziţie. Musacaua va arăta astfel mai bine şi va fi şi mai gustoasă, chiar dacă va avea ceva calorii în plus“, mai spune bucătarul

Dovlecei sau cartofi umpluţi

Dovleceii sau cartofii umpluţi sunt un preparat simplu care se găteşte rapid. „Dacă folosiţi dovlecei trebuie să îi opăriţi puţin. Apoi îi tăiaţi pe lung, îi scobiţi şi puteţi să-i umpleţi cu ciuperci, cu roşii şi cu ardei.

Dacă folosiţi cartofi, aceştia trebuie puţin fierţi, nu de tot, cam 20 de min. Apoi se scobesc şi se adaugă ciuperci, ardei sau roşii. După ce dovleceii sau cartofii au fost umpluţi, se dă totul la cuptor 20 de min.

Ar fi bine să nu faceţi această reţetă de post şi, înainte să puneţi totul la cuptor, să radeţi deasupra nişte brânză sau caşcaval. Va fi totul mult mai gustos“, mai spune Marian Codrin.