STIRI NOI

REVOLTATOR! Bugetarii si-au votat spor pentru hemoroizi! Spor cu spor face leafa mare în România

ADVERTISING

O parte dintre angajații Consiliului Județean (CJ) Neamț, care lucrează în asistența socială, au obținut un spor de hemoroizi. În România, angajaţii din diverse sectoare bugetare primesc circa 50 de sporuri, mai mari sau mai mici, în funcţie de specificul muncii.

CJ Neamț a votat, în ședința din 29 iunie 2023, acordarea a șapte zile în plus la concediul de odihnă al angajaţilor din trei centre de îngrijire, coordonate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie din subordinea Consiliului Județean.

Aleșii locali au motivat Hotărârea făcând referire la expertiza medicală a locului de muncă, în care se arată că personalul – şefi, funcţionari, şoferi, îngrijitori – sunt expuşi unor „riscuri“, pentru că stau mult pe scaun, la monitoare şi la volan, astfel că pot căpăta afecţiuni medicale, inclusiv boli hemoroidale.

Preşedintele CJ Neamț, Ion Asaftei, a precizat că un astfel de spor este acordat, din 2019, angajaţilor de la centrele din Roman şi Păstrăveni, iar zece zile celor de la Războieni, din 2022, potrivit Adevărul.

În România, angajaţii din diverse sectoare bugetare primesc circa 50 de sporuri, mai mari sau mai mici, în funcţie de specificul muncii.

ADVERTISING

România este țara în care bugetarii primesc, cumulat, peste 50 de sporuri.

Zeci de mii de angajați la stat încasează lunar acești bani suplimentari, pe lângă salariu. Uneori înseamnă câteva sute de lei în plus, alteori se ajunge la dublarea veniturilor.

Anumite sporuri sunt destul de cunoscute, cum ar fi cele pentru hrană, pentru turele pe timpul nopții, sau pentru persoanele încadrate în grad de handicap, însă altele ridică semne de întrebare. De exemplu, cel mai acordat bonus este cel pentru condiții periculoase sau vătămătoare la locul de muncă, care reprezintă 15% din salariu. Situația este una stranie dat fiind că primesc acest spor inclusiv bugetarii a căror muncă este una de birou.

În același timp, politicienii împart cu generozitate banii statului. Luna trecută, în martie, aceștia au votat o lege prin care încă o instituție intră în hora sporurilor consistente, și anume Agenția Națională de Integritate (ANI). De acum înainte, angajații ANI vor primi, pe lângă salarii, și bonus pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, ce ajunge în unele instituții ale statului la 25% din salariu, scrie romaniatv.net

ADVERTISING

Munca la stat a ajuns „pericol de moarte”

Ministerul Apărării are 86.149 de angajați dintre care tot atâția toți primesc sporuri.

spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase – 81.000 salariați

spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică – 889 salariați

spor pentru izolare – 510 salariați

ADVERTISING

spor pentru păstrarea confidențialității – 167 salariați

spor pentru titlul științific de doctor sau doctor docent -1.084 salariați

spor pentru condiții deosebit de periculoase precum TBC, bruceloză, gripă aviară, febră aftoasă – 2.901 salariați

spor pentru personalul care lucrează cu cifrul de stat – 727 salariați

ADVERTISING

Ministerul de Externe anunță că are 2.188 de angajați și toți beneficiază de diverse sporuri.

spor de condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase – 764 salariați

spor pentru cifrul de stat – 201 salariați

spor pentru soția / soțul neîncadrată / neîncadrat, pe timpul cât aceasta / acesta se află în întreținere permanentă în străinătate, precizăm că, în prezent – 519 salariați

ADVERTISING

spor pentru titlul științific de doctor – 157 salariați

spor pentru îndeplinirea atribuțiilor de prim-colaborator – 51 salariați

Ministerul Finanțelor are 1.556 de angajați dintre care 1.551 primesc sporuri. În răspunsul trimis HotNews.ro, Finanțele evită abil să ofere informații referitoare la sporurile acordate pentru condițiile vătămătoare. Mai exact, Finanțele fac referire la articolul 23 din legea cadru 153/2017, articol care stipulează generalități despre sporuri și indemnizații.

spor pentru condiții de muncă vătămătoare sau periculoase – 1.551 salariați (*Răspunsul ministerului Finanțelor „Numărul total al angajaților care au beneficiat de sporul pentru condiții de muncă conform prevederilor art. 23 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice este de 1.551”)

ADVERTISING

spor pentru gestionarea de proiecte finanțate din fonduri europene – 104 salariați

spor pentru deținerea titlului științific de doctor – 56 salariați

De asemenea ministerul Finanțelor mai face referire la art. 7 din Anexa Hotărârii Guvernului nr. 569/2017 care precizează “Cuantumul sporului se stabilește prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de bază în luna respectivă, corespunzător timpului efectiv lucrat la locurile de muncă…”.

ADVERTISING
ADVERTISING