ALTELE

Ce trebuie să porți în portofel de Sfinții Mihail și Gavriil! Îți va merge bine tot anul

ADVERTISING

Sfinții Mihail și Gavriil. Pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavriil. Cei doi sunt considerați liderii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai. Ce tradiții și obiceiuri sunt în această zi?

Sfinții Mihail și Gavriil. Tradiții și superstiții

Sfinții Mihail și Gavriil. Numele Gavriil se traduce din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, fiind considerat a fi mesagerul veștilor bune. Conform Noului Testament, Sfântul Gavriil le-a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria. Mai mult, acesta ar fi dat vestea nașterii Mântuitorului. Gavriil este înfățișat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă.

Mihail se traduce din ebraică prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Sfântul Mihail este cel care transmite rugăciunile adresate de credincioși Tatălui Ceresc și cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-au luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. Este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliță cu vârful îndreptat spre pământ. Despre Sfinții Mihail și Gavriil, tradiția spune că nu e doar motiv de sărbătoare, ci și de reculegere și de pomenire a celor decedați. Sfântul Arhanghel Mihai, Aparatorul Credinței, este cel mai inovocat în slujbele bisericești pentru a păzi de război, precum și a obține biruința în cazul unei lupte. În folclorul român se spune că cei doi sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Mihail și Gavriil sunt asistenți la Judecata de Apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor. Deasemenea, se spune ca in aceasta zi e bine sa porti in portofel o iconita cu Sfintii, astfel vei avea noroc tot anul.

Prin unele zonele din Transilvania, femeile coc turta areților, areții fiind numele berbecilor despărțiți de oi. În această zi de sărbătoare, areții se împerechează din nou cu oile, iar turta din grâu sau din porumb, gata coaptă se aruncă între oi.

Superstiția spune că dacă, această turtă va cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dacă va cădea cu fața în jos, se spune că le va merge rău. În calendarul popular, Sfinții Mihail și Gavriil se serbează trei zile, în 8, 9, și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului. . Obiceiul este ca, de Sfinții Mihail și Gavriil să se aprindă lumânări atât pentru cei în viață, cât și pentru cei trecuți la cele sfinte fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice. De asemenea, pe 8 noiembrie de face pomenirea pentru toți morții din familie. Conform tradiției populare, în această zi nu se lucrează, iar cei care încalcă această regulă se va chinui înainte de moarte.

ADVERTISING

Rugăciune la Sfinții Mihail și Gavriil

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește nu), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutătorla nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt.

Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

ADVERTISING
ADVERTISING