ALTELE

Adevarul despre rosiile cu mot din piete. Un cercetator roman spune cum recunosti o rosie tratata cu chimicale

ADVERTISING

Academicianul Victor Lacatus: Cum recunosti o rosie tratata cu chimicale.

Cunoscutul Academician Victor Lacatus a dezvaluit efectele unui stimulator care in momentul de fata este interzis in Romania, 2,4D, unul dintre erbicidele care au si rol de stimulatori.

”Din nefericire sunt ani atipici. In aceasta situatie cultivatorul este obligat intr-un fel sa se gandeasca cum sa faca sa reduca efectul acestei radiatii luminoase reduse care afecteaza plantele in cel mai nevralgic punct, legarea florilor.

Metoda este practicata in toata lumea, nu numai la noi. Din nefericire avem inca producatori, la noi care apeleaza la unul dintre biostimulatorii cu eficieta foarte ridicata, s enumeste 2,4 D.

Problema este ca este interzis si noi daca venim cu o serie de elemente legate de aplicarea acestuia, venim tocmai pentru a-i convinge pe cei care mai folosesc si nu e bine, daca este interzis trebuie sa respectam legea.

ADVERTISING

Cu atat mai mult cu cat 2,4 D este un erbicid. In concentratie foarte redusa, este vorba de 0,01 grame la litru, deci o concentratie foarte mica, el nu mai este erbicid, este biostimulator.

Este interzis din cauza neincrederii pe care o avem si noi si institutiile care controleaza, in producatori. Nu avem incredere daca nu maresc doza, daca nu respecta modul de aplicare, riscam sa apara efecte toxice pe plante”, a spus Victor Lacatus.

Academicianul a spus cum arata rosiile pe care s-a aplicat biostimulatorul 2,4 D:

”Consumatorul este interesat de efectele asupra sanatatii. In aceasta privinta, personal nu am gasit nicio referinta cum ca intre aplicarea produsului 2,4 D ca biostimulator si incidenta unor boli cancerigene ar fi o legatura”, a mai spus specialistul.

Cum recunoastem rosiile care au fost stimulate cu o substanta interzisa.

ADVERTISING

”Primul simptom este ca pe fructul verde si chiar maturat, pe planta, in dreptul coditei se vad sepalele florii uscate. In cazul in care s-a aplicat 2,4 D, acelea raman, dar trebuie sa spunem ca niciun producator nu va duce rosia la piata cu sepalele”

Ce se intampla cu rosiile cu mot
”Sunt si alte manifestari deloc placute, cum ar fi rosia cu mot, asa sunt cunoscute, de fapt, este un mucron. Din nefericire s-a stabilit ca acest mucron apare in mod deosebit atunci cand se aplica 2,4 D, la un anumit soi, soiul se numeste Precos, este un soi bulgaresc, foarte ieftin, foarte gustos, foarte timpuriu.

Acest Precos face mucronul si daca stimulezi si daca nu stimulezi. Dar odata aplicat, mucronul poate fi mai mare. In partea apicala a fructului de regula se concentreaza auxine, un grup de substante care stimuleaza cresterea si dezvoltarea.

Odata ce a fost stimulat cu 2,4 D, floarea prinde fructul si fructul creste si evitam o alta manifestare a conditiilor climatice, ca fructul sa ramana mic. Faptul ca mucronul este mai mare sau mai mic, el poate fi explicat pur si simplu printr-un dezechilibru intre substantele biostimulatoare care favorizeaza cresterea fructului si conditiile de mediu.” a mai spus specialistul

ADVERTISING

Rosiile tratate cu stimulator sunt deformate

”Aplicarea acestui biostimulator conduce si la fructe deformate, iar si mai rau, la fructe cu goluri. Unele sunt atat de deformate si goale inauntru ca seamana cu un gogosar. ”

Impactul asupra sanatatii

Academicianul Victor Lacatus a spus ca o cantitate foarte mare de substanta folosita poate fi daunatoare organismului.

”S-a vorbit la stiri ca acest varf ar fi o proliferare haotica de celule si au efect cancerigen. Nu! Fructele nu au niciun efect cancerigen. In studiile efectuate pe soarecei pe sobolani pot aparea anumite efecte carcinogene de la concentratii foarte mari, care aproape in practica e imposibil sa le atingem. Dar, revin, daca substanta este interzisa o scoatem din circuit”, a mai spus Victor Lacatus.

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING