Mihai Voropchievici: Dacă uită să ți-i mai aducă zi ‘merci’ că ai scăpat de acel prieten! Cum să dai bani cu împrumut
Numerologul Mihai Voropchievici a prezentat cinci reguli de aur pentru a da bani cu împrumut pentru ca apoi să nu regreți.
„Trebuie să încerci să nu te gândești că ești tu cumva de vină că a ajuns prietenul tău nevoit să vină să-ți ceară bani cu împrumut. E prieten, dar dacă e adevărat cu prieten și ai făcut constatarea asta în altă ipostază, până să-ți ceară bani. E o zicală: dacă vrei să-ți verifici un prieten, dă-i bani cu împrumut.
Dacă ți-i aduce înapoi, ține-l lângă tine toată viața, dacă uită să ți-i mai aducă zi ‘merci’ că ai scăpat de acel prieten,” a spus Mihai Voropchievici
Cele cinci reguli pentru a da bani cu împrumut
REGUL NR. 1
Dă bani dacă ești cu adevărat pregătit. Dacă ai un suport material care să-ți permită și care să nu-ți lipsească. Practic, să nu ai nevoie de acei bani. Știi că nici o facere de bine nu rămâne nepedepsită.
Îți faci niște calcule ca să știi dacă te poți lipsa o perioadă de suma respectivă de bani. Trebuie să te gândești în primul rând la cei din jurul tău, la familie, că nu vor avea de suferit dacă tu împrumuți suma respectivă.
Dacă e prietenul tău știi multe despre el, inclusiv dacă e solvabil sau nu. Ăla care vine și-ți cere că știe că ai bani, mai bine-i spui ‘nu’. Eu de exemplu am învățat să spun ‘nu’.
Mi-a cerut pentru o nevoie stringentă și de fapt s-a dus să ia băutură. Îmi ceruse bani pentru medicamente pentru copil. Trebuie să înveți să spui ‘nu”, să fii direct. Cu cât ești mai direct, cu atât rezolvi mai repede.
REGUL NR. 2
Oferă cât ești dispus să pierzi. Aici e foarte interesant: ai avut o situație sau ți-ai dorit un lucru, pe care eu îl am. El nu are o invidie din asta răutăcioasă ci ar vrea o mașina așa asemănătoare cu a mea.
„Poți să mă împrumuți și pe mine cu 20 000 euro?” Trebuie să fac o socoteală: Am eu banii ăstia? Dacă îi am, sunt disponibili și pot să-i trec la pierderi? De unde apar pierderile astea? Știi când te duci să-ți cumperi încăltăminte dimineața, atunci când piciorul nu e umflat, iar seara deja nu-ți mai vine.
Eu sunt conștient că dacă i-aș da bani s-ar putea ca respectivul să nu mă mai știe, să nu mă mai vadă. Trebuie să te gândești bine cât ești capabil să pierzi. E bine să te sfătuiești și cu partenerul de viață, se ia mai bine în doi, o astfel de decizie.
REGUL NR. 3
Trebuie să stabilim termene stricte de scadență a datoriei. E un punct foarte interesant, care te face mai pragmatic și care stabilește niște coordonate de la început.
REGUL NR. 4
Putem să dăm respectivii bani cu un martor, sau chiar la un notar. Este o sumă mare de bani și nu sunt dispus să o pierd. Mergem, facem o înțelegere legală. Ca să am și eu un câștig pe perioada în care te-am împrumutat, poate vii și tu cu o dobândă mai mică, de 2.5% sau 3%.
E bine să pui piciorul în prag, cum spune românul nostru. Dacă împrumutul e pe o perioadă mai îndelungată, e un risc mai mare de a nu mai primi respectivii bani, dar cu termenele stricte e clar totul. Pentru sume mai mici e bun și un acord verbal, dar pe sume mari, trebuie ceva scris.
REGUL NR. 5
Nu-i permite prietenului tău să rateze termenul limită de plată. E un fel de ultimatum. Poți avea o discuție diplomată. Fii sigur că dacă e om de bun credință o să vină a doua zi să-ți zică, de exemplu că nu poate să-ți dea trei rate, doar poate îți dă o rată jumate.
Dacă simți cu adevarat că omul respectiv trece printr-o perioadă mai grea, păsuiește-l, dar a doua oară nu-i mai da! Îi dai ca „o dată la botez, că a doua oară nu mai vezi!”.
Regulile, mai ales pe latura financiară sunt foarte bune și nu e bine să distrugi o prietenie. Eu am trecut prin toate cele cinci puncte pe care le-am enumerat.