Ce NU ai voie să faci când este Echinocțiu de toamnă! Toată lumea ar trebui să respecte asta
Echinocțiul de toamnă reprezintă începutul toamnei din punct de vedere astronomic. Se spune că de acum se schimbă vremea și ne pregătim pentru iarnă. Află când cade echinocțiul anul acesta, dar și ce tradiții trebuie să respecți. Este un eveniment important, care ne influențează pe toți în egală măsură.
Când este echinocțiul de toamnă
Echinocțiul de toamnă marchează sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe sezonul de toamnă. Acest eveniment nu are o dată fixă, iar până acum s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai des la data de 22 sau 23 septembrie.
Anul acesta, Echinocțiul de toamnă 2022 are loc pe 23 septembrie la ora 4:04 și va dura până la 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. Este un eveniment important, de care oamenii țin cont și cu ocazia căruia respectă mai multe tradiții și obiceiuri.
Solstițiul de toamnă în următorii ani:
2023- 23 septembrie, ora 9.50
2024 -22 septembrie, ora 15.44
2025 – 22 septembrie, ora 21.19
2026 -23 septembrie, ora 3.05
2027- 23 septembrie, ora 9.02
2028 – 22 septembrie, ora 14.45
Tradiții pentru echinocțiul de toamnă
Cu ocazia acestui eveniment important, au apărut în popor o mulțime de obiceiuri și superstiții. Cele mai multe dintre acestea se respectă la țară, unde oamenii consideră că de acum se încheie sezonul muncilor agricole. Acum se iau ultimele recolte și se fac provizii pentru sezonul rece.
Tot astăzi se prepară primul must din strugurii proaspăt culeși, se bat nucii și se scutură merele și gutuile. Bucatele recoltate astăzi se duc la preot pentru a fi sfințite, iar apoi se consumă acestea alături de vecini.
Se spune că prunele sfințite atunci rezistă mult timp și pot fi folosite în tratarea rănilor. În unele zone se fac petreceri, focuri pentru purificarea casei, pentru alungarea spiritelor rele, în jurul cărora se fac hore.
Se spune că în această zi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă și sfârșitul lor. De acum, florile încep să se usuce, așa că tradiția spune că trebuie unse cu mir pentru a trece bine peste iarnă și a înflori din nou în sezonul următor.