ALTELE

Obiceiuri populare de Bobotează. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul

ADVERTISING

Ziua de Bobotează, prăznuită de credincioși pe data de 6 ianuarie, are o mare semnificație în religia ortodoxă. În această zi, Mântuitorul Hristos a fost botezat în apele râului Iordan atunci când avea vârsta de aproximativ 30 de ani, de Sfântul Ioan Botezătorul.

De asemenea, Boboteaza este evenimentul care încheie circuitul celor 12 zile ale sărbători de iarnă, începutul fiind Nașterea Domnului, pe data de 25 decembrie.

În trecut, slujba Bobotezei nu era efectuată în biserică, ci în apropierea unui ape din localitate. Se spune că, în această zi, se sfințesc toate apele.

Tradiții de Bobotează

Boboteaza este o sărbătoare religioasă importantă și străveche, iar în jurul acestei zile s-au format multe tradiții și obiceiuri populare. Se spune că, în ajunul sărbătorii, pe 5 ianuarie, se ține post negru întreaga zi, iar preoții merg din casă în casă pentru a sfinți cu agheasmă credincioșii.

În jurul acestei zile, s-au creat multe obiceiuri legate de fetele nemăritate care doreau cu ardoare să-și viseze ursitul. Acestea foloseau o crenguță de busuioc de la mănunchiul cu care preotul stropea casa și-l puneau sub pernă.

ADVERTISING

Astfel, în acea noapte, urmau să-și viseze ursitul. Pentru a afla care va fi starea financiară a viitorului soț, fetele puneau o crenguță de busuioc la streașina casei.

Dacă, a doua zi, crenguța era înghețată, atunci soțul lor va avea o situație financiară bună. Despre fetele tinere care alunecă pe gheață în ziua de 6 ianuarie, se spune că urmează să se mărite în acel an.

Gospodinele nu aveau voie să spele haine în ape curgătoare timp de 8 zile de la Bobotează, fiind o superstiție pe care o respectau pentru a fi sănătoase tot anul.

Pentru spor și prosperitate, în această zi nu e bine să împrumuți nimic din casă.

ADVERTISING

În Maramureș, fetele tinere aleargă încă de la prima oră a dimineții la râul din sat pentru a aduce apă sfințită. Tradiția spune că prima fată care aduce apă de Bobotează este cea mai harnică din sat.

Obiceiuri religioase de Bobotează

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este de a intra în apele înghețate ale unui râu în care preotul satului a aruncat o cruce. Cei mai curajoși bărbați din sat se aruncă în râu, iar cel care aduce crucea înapoi va avea sănătate și noroc tot anul.

Pentru a fi feriți de boli și de ghinion, în anumite zone din Transilvania, în ziua de Bobotează bărbații trag cu pușca și strigă „Chiraleisa”, cât mai tare, atunci când preotul scoate crucea din biserică. Bărbații care strigă cu multă putere vor fi sănătoți tot anul.

Sărbătoarea Bobotezei este legată de râuri, așa că oamenii, în unele zone, înfruntă frigul năprasnic și intră în apele reci ca o trădiție străveche.

ADVERTISING

Rugăciune de Bobotează

“În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; și Duhul în chip de porumbel a adeverit închinarea Cuvântului.

Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție.
Pe Tine, Împăratul cerului și al pământului, Luminătorul nostru, văzându-Te în Iordan, botezat de robul Tău, cerurile s-au înfricoșat și tot pământul s-a înfiorat, îngerii s-au mirat și toată făptura s-a bucurat. La păcătoși și la vameși ai venit ca să speli cu ape păcatele oamenilor. Iar noi, nevrednicii, cu mulțumire Îți cântăm: Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție!

Veniți în grabă astăzi, puteri îngerești, văzând pe Stăpânul Hristos, venit la repejunile Iordanului să curețe păcatul lui Adam, și cunoscând dumnezeiasca taină, cu frică proslăviți marea Sa coborâre, că Dumnezeu S-a făcut om și neștiind de păcat vine ca un Miel al lui Dumnezeu să ridice păcatele la toată lumea.

Pentru aceasta, cei ce proslăviți dumnezeiasca arătare a lui Hristos, cântați Lui, ca și la Betleem, aceste laude:
Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, că din cer de la Tatăl ai venit în această lume;
Slavă Ție, Dumnezeule Cel Preaînalt, Care Te-ai coborât chiar până la chipul de rob;
Slavă Ție, Mântuitorul lumii, căci ca un om ai venit la Ioan să

ADVERTISING

Te botezi

Slavă Ție, Luminătorul făpturii, căci ca un nou Adam păcatele lui Adam cel căzut ai purtat;
Slavă Ție, Lumina cea fără de început, Care la Iordan ai vrut să strălucească lumina cea mare a cunoștinței pentru toată lumea;
Slavă Ție, Soarele Dreptății, Care ai dorit să dăruiești oamenilor în Arătarea Ta prealuminoasă dimineață a harului;
Slavă Ție, Cel ce ai venit să scapi lumea de vechea înșelăciune;
Slavă Ție, Cel ce ne-ai arătat nouă marea taină a credinței;
Slavă Ție, Cel ce ai săvârșit pentru noi minuni mari cu ape multe;
Slavă Ție, Cel ce ai luminat cerurile și tot pământul cu lumina învățăturilor Tale;
Slavă Ție, Cel ce pe faraon cel gândit l-ai înecat în repejunile Iordanului;
Slavă Ție, Cel ce ai adus oamenii, prin apele botezului, la viața veșnică;
Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție! Amin”

CITESTE SI: Agheasma Mare! Apa sfinţită cu o putere deosebită. Cum o folosim

ADVERTISING
ADVERTISING