Grecii plăteau cu aur negustorilor care dețineau hrean. Frunzele de hrean tămăduiesc durerile de picioare și unghiile bolnave. Ce alte beneficii au
Hreanul este o legumă rădăcinoasă, din familia cruciferelor, din care fac parte varza, conopida, napii, kale, muștarul, rapița, traista ciobanului și wasabi.
Hreanul este o plantă perenă. La origine, hreanul vine din zona meditereană, însă este cultivat în întreaga Europă încă din perioada Renașterii, atât pentru proprietățile sale naturiste, cât și pentru a fi folosit în industria culinară.
Hreanul este un condiment apreciat pentru faptul că stârnește pofta de mâncare și pentru gustul picant și aromat pe care îl redă preparatelor culinare.
Se spune că hreanul a fost consumat de egipteni încă de acum 3500 de ani, iar grecii plăteau cu aur negustorilor și tămăduitorilor care dețineau hrean.
Proprietățile frunzelor de hrean
Frunzele de hrean conțin:
65 kcal
39% – carbohidrați
20% – grăsimi
proteine
aminoacizi volatili
vitamina B, vitamina C, E și PP
substanțe organice cu proprietăți acide
potasiu
calciu
sulf
magneziu
seleniu
Beneficiile hreanului
Antibiotic natural
Hreanul este folosit încă din cele mai vechi timpuri ca antibiotic natural, având proprietatea de a lupta împotriva bacteriilor. De asemenea, frunzele au proprietăți antiinflamatoare, fiind folosite ca pansamente care să oprească supurațiile.
Ameliorează bolile gingivale
Tinctura din frunze de hrean are capacitatea de a ameliora durerile de dinți, fiind un ingredient inclus des în pasta de dinți a japonezilor.
Curăță organismul de toxine
Tinctura de frunze de hrean este, de asemenea, utilizată pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism, oprind, în același timp, depunerea sărurilor în organism.
Îmbunătățește pofta de mâncare
Frunzele de hrean stimulează digestia, prin abilitatea de a crește producția de suc gastric și enzime digestive.
Calmează durerile de picioare
Frunzele hreanului au fost folosite încă din Evul Mediu în cazul durerilor de picioare. Împotriva acestor afecțiuni, oamenii făceau băi de picioare folosind ceai de frunze de hrean.
Ceaiul se prepară foarte ușor, folosind frunze proaspete de hrean care se fierb în apă timp de 20 de minute. Apoi, stați cu picioarele în ceai timp de jumătate de oră. Frunzele de hrean vor stimula circulația și vor detoxifia organismul.
Expectorant natural
Frunzele de hrean neutralizează inflamația tractului respirator, fiind un expectorant natural. Astfel, frunzele de hrean pot fi folosite împotriva tusei și a răcelii, în special în combinație cu mierea. De asemenea, ajută la scăderea febrei.