ALTELE

Rugaciunea de Sfantul Dumitru care se citeste de la prima ora a diminetii! Este foarte puternica. Se citește cu o lumânare aprinsă

ADVERTISING

Cea mai puternică rugăciune care se citește de Sfântul Dumitru. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir sau Sfântul Dumitru – Izvorâtorul de mir a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian în cetatea Tesalonic. El este sărbătorit de Biserica Ortodoxă, la data de 26 octombrie.

Cea mai puternică rugăciune de Sfântul Dumitru

Marele Mucenic Dumitru este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și de rit roman. Aprinde o lumânare sfințită și rostește cu voce tare rugăciunea închinată Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cinstit în fiecare an la data de 26 octombrie.

Rugăciunea către acest mare sfânt se rostește atât în ziua cinstirii sale, cât și la vreme de necaz, boli, supărări din viața de zi cu zi.

Mare mucenice Dimitrie, Izvorâtorule de Mir, cel care ai ruşinat păgânătatea, plecându-ne genunchii înaintea ta, ne rugăm ţie cu umilinţă: Tu, cel care stai înaintea lui Hristos, vindecă-ne prin rugăciunea ta de patimile sufleteşti şi trupeşti care ne apasă! Luminează-ne sufletele moleşite de păcate, tu, cel care te-ai luptat cu tăria Duhului pentru adeverirea credinţei adevărate! Fereşte-ne, sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice întâmplări rele: de boli, de neputinţe, de potop, de foc, de cutremur, de vrajbă, de lipsuri, de războiul dintre noi, de vrăjmaşii văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toate primejdiile, ca să ne învrednicim şi noi, păcătoşii, în veacul ce va să fie, ca împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, să-L slăvim cu bucurie pe Dumnezeu şi să devenim părtaşi vieţii veşnice. Amin!

Cum este reprezentat Sfântul Dimitrie în icoane

În primele reprezentări, Sfântul Mucenic Dimitrie nu apare ca fiind militar, ci intr-un costum civil care aparținea clasei senatoriale. Pe o gravură în fildeș din secolul al X-lea, întâlnită în Constantinopol, Sfântul Dimitrie este reprezentat ca soldat de infanterie.

O alta icoană din Sinai, care datează din perioada cruciadelor, pictată în a doua jumătate a secolului al XII-lea, îl înfățișează pe Sfântul Dimitrie alături de Sfântul Gheorghe.

ADVERTISING

Cei doi mari sfinți sunt reprezentați călare, Sfântul Dimitrie pe un cal negru, iar Sfântul Gheorghe pe un cal alb. Sfântul Gheorghe este reprezentat împungând cu sulița un balaur, în timp ce Sfântul Dimitrie este infățișat învingându-l pe gladiatorul Lie.

ADVERTISING
ADVERTISING