ALTELE

Sarbatoare MARE astazi, in Vinerea Luminata. Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc tot anul

ADVERTISING

În fiecare an, în prima vineri după Paști, Biserica Creștin-Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Sfintei Fecioare Maria în lucrarea mântuirii oamenilor.

Potrivit tradiției, Leon cel Mare, cu puțin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Acolo, a întâlnit un orb, care i-a cerut să-i dea apă. Leon a căutat în zadar un izvor, dar nu a găsit.

Căutând cu credință, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: ”Apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și ia cu mâinile apă tulbure, de potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”. Leon a făcut ascultare. A găsit un izvor și a făcut întocmai ce i-a spus Sfânta Fecioară Maria. Orbul a început să vadă.

După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565 d.H.), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulțumire, a construit o biserică și mai mare. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli și a tămăduit diferite răni și suferințe.

Un alt miracol s-a petrecut după mai mulți ani. S-a pornit un cutremur crunt, iar biserica cea mare a început să se surpe peste oamenii care erau la rugăciune înăuntru. Atunci a apărut Sfânta Fecioară Maria, care, cu mâinile Ei de aer, a ținut biserica, până ce oamenii s-au salvat, toți.

ADVERTISING

Cele mai importante tradiții și obiceiuri

În unele zone din țară, se mai păstrează obiceiul ca, în această zi, preoții să meargă la izvoarele de apă, pentru a le sfinți, ca nu cumva să sece sau să permită adăpostirea duhurilor rele prin preajma lor.

În tradiția populară, sărbătoarea este norocoasă și spornică pentru săpătorii de fântâni. În această zi, apele sunt mai zgomotoase, mai zbuciumate; de aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai ușor o sursă de apă – în grădina casei sau în zone de deal și de câmpie, pe ogorul lor.

Gospodinele respectă ziua de prăznuire și nu spală, nu calcă rufe și nu croiesc un lucru de îmbrăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos și nu va fi terminat niciodată.

Ce este interzis să faceți în această zi

În această zi este complet interzis să lucrați. Potrivit tradiției, pe vremuri, în această zi nu se muncea. Cei care lucrau erau loviți de o boală grea din care nu își mai reveneau până la moarte.

ADVERTISING

Boii nu se înjugau, pentru a nu se îmbolnăvi. De asemenea, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută nu se îmbrăcau nici cei morți, fiindcă nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.

Mai mult de atât, este complet interzis să spălați și să călcați. Cine nu respectă acest obicei, nu va avea loc în Rai.

Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc tot anul

Potrivit tradiției, în această zi este bine ca toți cei credinicioși să vină la Biserică și să ia Agheasmă Mică. Aceasta este o apă sfințită, care poate fi băută tot anul.

Sărbătoare are origini într-o legendă în care o minune s-a produs lângă un izvor din apropierea Constantinopolului.

ADVERTISING

Potrivit legendei, un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa din izvor.
În această zi sfântă, se sfințesc apele pentru a scăpa de spiritele rele.

Preotul sfințește apa și apoi îi stropește pe credincioși, în timp ce se cântă următoarele cuvinte: „Mântuiește, Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”.

Se spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu roua şi să bea agheasmă. Acest lucru îi va feri de boli sau se vor vindeca.

De asemenea, în această zi se curăţau şi se sfinţeau fântânile şi se găseau izvoare noi. Potrivit tradiției, fântânile sfinţite de Izvorul Tămăduirii nu vor seca în perioadele fără ploi.

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING