ALTELE

Urzica, leacul vindecator al primaverii. Nici nu stiti ce bogatie exista in aceasta planta care creste pe unde nu te-ai gandi

ADVERTISING

Urzicile contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc. Datorita acestui bogat continut ele sunt folosite ca aliment precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui.

O cană cu infuzie de urzici dimineaţa, pe stomacul gol, ajută la curățarea ficatului şi la tinerea la distanta a infecţiilor. Datorită conținutului de betacaroten, o cură cu urzici stimulează acuitatea vizuală. De asemenea, datorită potasiului previne bolile cardiovasculare şi asigură buna funcţionare a muşchiului cardiac.

Urzica este, cu siguranță, vedeta primăverii. Această plantă este ceea ce îi trebuie organismului nostru pentru a elimina toxinele acumulate în timpul iernii şi pentru a-şi asigura imunitatea în fața infecţiilor.

Nici nu stiti ce bogatie exista in aceasta planta care creste pe unde nu te-ai gandi, dar mai ales la margine de padure si in camp, mentioneaza exquis. Iata cum ne schimba sangele…

“In copilarie, era chiar o traditie in perioada martisorului. Cu mainile goale, fara manusi sau foarfeci, mama mergea in locuri doar de ea cunoscute si venea cu traista plina de urzici. Le oparea, le freca putin cu malai, sare si usturoi verde si apoi le punea la foc cu putin ulei si un praf de faina ca sa se lege. Iesea o ciulama verde, iar noi, copiii, ne strambam pana bagam lingura in farfurie. Erau perfecte la gust si tata ne spunea ca ”ne schimba sangele”

ADVERTISING

Miracolul primaverii!

Ei bine, tata stia el ce stia. Pentru ca beneficiile micutei plante cu frunze verzi-maronii sunt de-a dreptul fabuloase. Dupa o iarna in care organismul a fost privat de importante substante nutritive, urzicile fac minuni. Pe cat sunt de accesibile, pentru ca asa cum va spuneam, primavara apar prin toate locurile, pe atat este de bogata in minerale si vitamine.

Urzicile ajuta la curatarea organismului, au proprietati analgezice, lupta cu anemia si cu diabetul, sunt bogate in fier si in magneziu si intaresc sistemul imunitar. In anumite zone, li se spune ”focul vindecator” pentru ca piscaturile lor dau senzatia de arsura.

Urzica lupta cu anemia si cu diabetul – Inca din batrani, urzica e nu doar o planta comestibila, buna de pus pe masa, ci mai ales o planta medicinala.

Cercetatorii au stabilit ca un consum regulat de ceai de urzica, de exemplu, este o terapie ieftina si excelenta pentru combaterea anemiei, datorita continutului ridicat de fier si de magneziu. De altfel, specialistii sustin ca planta are si proprietati hemostatice si remineralizante.

ADVERTISING

Medicii recomanda consumul de urzici si in cazul bolnavilor de diabet.

Sucul de urzica proaspata ar ameliora simtitor situatia pentru ca are proprietatea de a scadea glicemia. Ceaiul de urzica este bine-venit si suferinzilor cu afectiuni cardiace, in hipertensiunea arteriala sau alergii.

De asemenea, frunzele de urzicile, fierte si preparate ca o pasta, aplicate direct pe locul inflamat, pot calma durerile reumatice. Compresele cu ceai au, de asemenea, sunt un excelent cicatrizant.

Doamnelor, nu va speriati ca va urzicati – Nu va speriati si cautatile de indata daca vreti sa aveti un par bogat, frumos si sanatos. Pentru ca specialistii sunt convinsi ca urzica combate caderea parului, dar si matreata.

E bine daca folositi deja un sampon pe baza de extract din urzica, dar ideal ar fi daca de trei ori pe saptamana v-ati spala parul cu urmatorul amestec: un kilogram si jumatate de urzici, fierte in cinci litri de apa.

ADVERTISING

Pe femei le ajuta sa-si ”repare” aproape orice coltisor din corp si sunt atat de generoase in ceea ce le priveste. Cred ca putine dintre noi stiu ca ajuta mult dupa o nastere. In primul rand, consumul de urzica stimuleaza lactatia mamei. In al doilea, pentru ca are incredibile proprietati de regenerare, ajuta la recuperarea rapida si redau energia.

Femeilor care intra la menopauza sau tinerelor care sunt la inceputul perioadei de menstruatie, li se recomanda ceaiul de urzica, pentru un tonus ridicat.”

ADVERTISING
ADVERTISING