Vor veni vremuri și mai grele. Prigoanele, pușcăriile, schingiuirile și tot calvarul îndurat de noi în timpul comunismului au fost ușoare pe lângă ce va urma

„Vor veni vremuri și mai grele. Prigoanele, pușcăriile, schingiuirile și tot calvarul îndurat de noi în timpul comunismului au fost ușoare pe lângă ce va urma.

Și va fi foarte greu să-ți menții credința și s-o treci generațiilor urmatoare, aproape la fel de greu ca acum 2000 de ani.

– Ce ne amenință atât de rau?

– Păi, iacătă, globalizarea vine ca un buldozer care strivește totul înaintea lui. Și odata cu globalizarea, erezia ecumenismului, pofta pentru consum prostesc peste nevoie… Am aderat la Uniunea Europeana… Am zis candva: intrarea în UE este ieșirea din Ortodoxie.

Dar revin și zic:

depinde de noi să nu lepădăm deodată credința. Că și o haina nu o dezbraci dintr-o mișcare, mai întâi scoți o mânecă, apoi cealaltă. Până atunci, s-ar putea ca poporul să se deștepte.

Dacă nu ne vom așeza genunchii la pocăință, dragii mei, nu vom reuși nimic. Dacă ne vom ruga însă cu râvnă, daca ne vom osteni în rugăciune,

Dumnezeu va face ca totul să fie posibil. Și toate aceste încercări, globalizare, ecumenism și cine știe care altele, toate vor fi spulberate de forța rugăciunii.

– Nădejdea mirenilor este că marii duhovnici ne vor îndruma…
– Ei, marii duhovnici… Dacă am ști ce impresie are Dumnezeu despre marii duhovnici… (râde) Noi n-am avut duhovnici așa cum vremea a cerut-o. Si de-aia poporul a căzut.”

Părintele Iustin Pârvu (fragment interviu, 2007)