STIRI NOI

Aceste 4 electrocasnice îți cresc MASIV factura la curent. Ce poți să faci ca să le folosești fără să-ți dublezi factura la energie electrică

ADVERTISEMENT

Patru electrocasnice! Spaima facturii la curent. La ce trebuie să fii atent!

Traversăm o perioadă delicată în contextul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, și fiecare încearcă să facă economie pentru ca factura să fie decentă.

Electrocasnicele sunt principalele consumatoare, însă din nefericire, unele dintre ele sunt indispensabile. Iată ce poți să faci ca să le folosești fără să-ți dublezi factura la energie electrică.

Cele 4 electrocasnice care consumă mult curent electric

Potrivit specialiștilor, aproximativ 70% din costul facturii la energie electrică provine de la electrocasnicele dintr-o gospodărie. Astfel, printre cele mai costisitoare surse de energie electrică se numără: aerul condiționat (aproximativ 25% din costul unei facturi, dacă e folosit pentru încălzirea locuinței iarna), frigiderul (14%), boilerul electric (14-15%) și mașina de spălat rufe (10-12%).

„Durata medie de viață a unui echipament electrocasnic în România este undeva între 10 și 15 ani. Deci, din cauza puterii relativ scăzute de cumpărare, produsele rămân mult mai mult în exploatare în gospodării. Tocmai de aceea, eficiența energetică nu pătrunde atât de repede (în gospodăriile românilor, n.r.), de unde și consumul crescut de electricitate”, a explicat pentru Europa Liberă, Andrei Orban, directorul Asociației Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice.

Metode de economisire a energiei electrice

Există câteva trucuri prin care poți economisi energie electrică și astfel nu vei mai sta cu frica în sân când se apropie data la care primești factura de la energie electrică.

ADVERTISEMENT

Este important să alegi aparate electronice moderne, mai eficiente, becuri fluorescente, care folosesc mult mai puțină energie pentru a funcționa și sunt mai rezistente decât cele incandescente.

Scoate din priză toate aparatele electronice și electrocasnice atunci când nu le folosești, deoarece, chiar dacă nu sunt în funcțiune, ele consuma energie cât timp stau în priză. Foarte important: nu lăsa în priză încărcătorul de telefon atunci când nu îl folosești.

Poți economisi energie electrică urmând regulile de utilizare a frigiderului: curăță la timp de praf partea din spate, lăsând o distanță de 5-10 cm între frigider și perete, pentru a preveni încălzirea corpului frigiderului. Evită să pui alimente calde în frigider!

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT