STIRI NOI

Dr. Monica Pop: “Nimeni nu scapă fără să facă această boală. Nu vă trataţi după sfaturile de la farmacie”

ADVERTISEMENT

Medicul Monica Pop atrage atenţia asupra unei boli despre care spune că aproape nimeni nu scapă până nu o face şi ne dă câteva sfaturi de urmat.

Conjunctivita, căci despre ea este vorba, nu este o afecţiune gravă în sine, însă trebuie tratată atent, de un medic specialist, şi nu de farmacist, spune cunoscutul oftalmolog.

“Am constatat de ani de zile că oamenii nu ştiu prea multe legat de acest tip de afecţiuni oculare, deşi aproape nimeni nu scapă fără să fi făcut măcar o dată conjunctivită. Din păcate, în această afecţiune, automedicaţia este foarte frecventă, ceea ce de multe ori duce la agravarea bolii şi chiar la apariţia complicaţiilor.

Trebuie să ştiţi din start că, deşi sunt afecţiuni foarte frecvente, conjunctivitele trebuie tratate serios în funcţie de tipul lor şi că din păcate medicii de familie nu ştiu să trateze nici conjunctivite şi nici alte afecţiuni oculare.

Nu doresc în niciun fel să jignesc colegii medici de familie, dar singurul gest pe care ei ar trebui să îl facă în faţa oricărui pacient cu afecţiuni oftalmologice, indiferent dacă este vorba de copii (nou-născuţi, prematuri, sugari, preşcolari, elevi etc) sau adulţi (tineri sau vârstnici) este să îl trimită la medicul oftalmolog.

Vă sfătuiesc deci ca pentru probleme oftalmologice să vă adresaţi numai medicului oftalmolog din policlinica (CDM) teritorială sau dintr-un cabinet de oftalmologie (nu optica).

ADVERTISEMENT

Conjunctivitele nu reprezintă o urgenţă oftalmologică, deci nu mergeţi la spitale la camerele de gardă (Urgenţe) pentru aşa ceva.

Numai conjunctivita gonococică – blenoragie cu atingere sau contaminare oculară – care este deosebit de gravă şi poate duce la orbire, dacă nu este diagnosticată şi tratată la timp, reprezintă o urgenţă.

Conjunctivitele pot fi de 4 feluri, în ordinea frecvenţei:
– Alergice
– Virale
– Microbiene
– Fungice.

Simptome generale:

1. Subiective (ce acuză pacientul)

Înroşirea suprafeţei conjunctivale (de diferite intensităţi, de la uşoară până la accentuată) Dr. Monica Pop: Atenţie: “Vă rog să faceţi diferenţa când descrieţi problema”

ADVERTISEMENT

2. Jena, senzaţie de corp străin sau de nisip în ochi. Aceste două simptome nu lipsesc din tabloul simptomelor în toate conjunctivitele.

De subliniat că jena este diferită de durere în oftalmologie. Există între cele două o mare deosebire. Jena este uşoară, deranjează discret, pe când durerea este intensă, greu de suportat.

Atenţie: Vă rog să faceţi diferenţa între cele două când descrieţi problema. Pacienţii mai sensibili, mai exageraţi, descriu jena ca pe o durere, putând astfel determina greşirea diagnosticului şi implicit a tratamentului, de multe ori cu implicaţii grave: până la pierderea vederii!

Secreţie conjunctivală modificată (mucoasă, muco-purulentă sau chiar purulentă) – nu este obligatorie; în cele alergice, nu apare decât foarte rar.

Prurit (mâncărime) – în conjunctivitele alergice sau mixte (mai rar); uneori poate fi foarte intens.

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT