STIRI NOI

Britanicii returneaza Ghanei un tezaur furat acum 150 de ani, în timpul secolului al XIX-lea și al războiului dintre trupele britanice și poporul Asante

ADVERTISING

Victoria and Albert Museum, British Museum va împrumuta comori, inclusiv regalii de aur și argint, furate de la curtea regală Asante.

Comorile furate de la curtea regală Asante din Ghana, inclusiv regalii din aur și argint, urmează să se întoarcă la casa lor de drept din Ghana printr-un acord de împrumut după 150 de ani.

Anunțul repatrierii culturale a venit joi după o colaborare între Muzeul Palatului Manhyia (un muzeu istoric situat în Kumasi din Ghana), Muzeul Victoria și Albert (V&A) din Londra și Muzeul Britanic.

Un total de 32 de articole vor fi împrumutate Muzeului Palatului Manhyia de către cele două muzee, în baza unui acord pe termen lung (de trei ani), care poate fi reînnoit.

Anunțul urmează vizitei oficiale la Londra de anul trecut a Asantehene (regele poporului Asante), Otumfuo Osei Tutu II, și luni de negocieri conduse de istoricul ghanez Ivor Agyeman-Duah și profesorul britanic Malcolm McLeod.

ADVERTISING

Artefactele, simbolizând identitatea și istoria lui Asante, vor fi expuse la Muzeul Palatului Manhyia, permițând ghanezilor să reia legătura cu moștenirea lor culturală, conform en.haberler.com.

Anumite muzee din Marea Britanie, inclusiv cele două menționate la Londra, au interzis prin lege să returneze definitiv obiectele din colecțiile lor în țările lor de origine.

Acordurile ca acestea sunt considerate o modalitate prin care aceste exponate să fie expuse, cel puțin temporar, în țările din care provin.

Dar în unele țări, care susțin că obiectele sunt ale lor, se tem că, acceptând împrumuturi, ar semnala de fapt că acceptă că Marea Britanie este proprietarul acestor obiecte de valoare.

ADVERTISING

Tristram Hunt, directorul Muzeului Victoria și Albert, a declarat pentru BBC că aceste obiecte de aur de la curte sunt echivalentul „bijuteriilor coroanei” din Marea Britanie.

Obiectele care vor fi împrumutate au fost furate în mare parte în timpul secolului al XIX-lea și al războiului dintre trupele britanice și poporul Asante, printre care se numără sabia statului și broșele de aur, care erau purtate de funcționarii însărcinați cu purificarea sufletului regelui.

Când muzeele păstrează „obiecte însușite în timpul războiului și jefuirii, atunci există o responsabilitate față de țările din care au venit să găsească o modalitate de a le împărtăși mai echitabil cu acele popoare”, spune Hunt.

„Nu mi se pare că muzeele britanice vor eșua dacă stabilim astfel de parteneriate și schimburi”, adaugă el.

ADVERTISING

Cu toate acestea, Hunt subliniază că noul parteneriat nu înseamnă instituirea „restituirii ușilor din spate”, ceea ce înseamnă că facilitățile nu vor fi returnate Ghanei pentru proprietate permanentă.

Acordul de împrumut pe trei ani, cu opțiune de prelungire pentru încă trei ani, a fost încheiat nu cu guvernul Ghanei, ci cu Otumfu Osei Tutu al II-lea, regele din Asante cunoscut și sub numele de Asanten.e

De asemenea, a participat anul trecut la încoronarea regelui britanic Carol al III-lea.

Asantene are încă un rol influent, dar ceremonial, deoarece regatul său este acum parte a statului democratic modern Ghana.

ADVERTISING

Obiectele prețioase vor fi expuse la Muzeul Palatului Manhia din Kumasi, capitala regiunii Asante, pentru a sărbători jubileul de argint al națiunii.

ADVERTISING
ADVERTISING