ALTELE

Mihai Voropchievici si Lidia Fecioru: Ce obiceiuri trebuie sa respectam de Florii ca sa ti se indeplineasca dorintele

ADVERTISING

“Pentru ca avem crenguta de salcie de anul trecut se spune ca pe cea de anul trecut e bine sa o ardem. O putem pune acolo si mai tamaiem cu ea, ca ne ducem la cimitir, sa le ducem si lor cate o crenguta de salcie. Salcia este un talisman de protectie, potrivit Antena 3.

Salcia se socoate un pom sfant. De-aia plange tot timpul. Ea s-a asternut drept pod pentru Maica Domnului si de aceea este aplecata.

Se duc flori, in afara de salcie. Se duc matisorii aia. Se sfintesc florile si aceste plante si se pun la icoane.

Fetele e bine sa isi puna o floare sub perna, ca sa aiba noroc in dragoste, in familie!

E bine sa sadim un pom in Duminica Floriilor. A da viata la ceva. Sadeam flori, puneam flori in pamant, seminte care sa iasa in vara. Puneam pomi si arbusti cu pomisoare.

ADVERTISING

Pentru fetele care vor sa se marite, sa se impartaseasca de Florii.

Daca ne doare spatele, sa ne inconjuram cu o funie si sa iesim din acel cerc. Sa nu ne mai doara spatele tot anul.

Fetele de maritis faceau coronite si cand ajungeam acasa le aruncam pe acoperis. Daca aluneca si cadea de pe acoperis, fata respectiva se marita.

Crengutele uscate de salcie se pot toca marunt, se ard, se fac cenusa, si se pun la florile carora nu le merge bine, sa isi revina.

ADVERTISING

De Florii nu avem voie sa fim suparati. Daca esti suparat, asa iti merge tot anul.

Este bine sa dai din putinul pe care il ai si celor care nu au. Este bine sa daruim. Ziua de Florii este egala cu ziua Pastelui. Este ziua cand Iisus a acceptat sa i se spuna Imparat.”

ALTE TRADIŢII DE FLORII – superstiţii

– Se spune că astăzi nu este bine să te speli pe cap, pentru că vei albi. Cei care totuşi vor să o facă trebuie să folosească apă sfinţită

– Se spune că cel care se împărtăşeşte în Duminica Floriilor are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune.

ADVERTISING

– Tot acum se poate mânca peste, deşi suntem în plin post al Paştelui, fiind zi de dezlegare.

– O altă denumire dată sărbătorii de Florii este „Nunta urzicilor”, pentru că în această zi urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat.

– În ajun de FLORII, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu aceasta se spala pe cap şi apoi o toarnă la rădăcina unui par înflorit. În acest mod, se zice că în scurt timp îşi vor întâlni alesul inimii. Obieciul spune că totul trebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere.

ADVERTISING
ADVERTISING