STIRI NOI

Cel mai puternic cutremur din România va fi de 8,1 pe scara Richter. Documentul care indică ceea ce nu nu ni s-a spus niciodată

ADVERTISING

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat un avertisment de ultim moment. Potrivit specialiștilor, cel mai puternic cutremur care poate avea loc în zona seismică Vrancea este de 8,1 grade.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) informează că cel mai puternic cutremur din zona seismică Vrancea poate avea o magnitudine de 8,1.

„Conform Proiectului RO-RISK, cel mai puternic cutremur ce poate avea loc în această zonă poate avea 8,1 Mw. Datorită adâncimii mari a cutremurelor, modului de propagare a undelor seismice și influenței efectelor locale, pagubele generate de cutremurele din această sursă nu sunt majore doar în zona epicentrală (în județele Vrancea sau Buzău), ci și la distanțe epicentrale mult mai mari, până la 200-300 km, cu o directivitate NE-SV”, este scris într-un document IGSU.

Potrivit specialiștilor de la IGSU, un cutremur cu magnitudinea de 8 grade eliberează o energie egală cu cea produsă de 1.200 de bombe nucleare precum cele de la Hiroshima sau cu cea eliberată de explozia a 15 milioane de tone de TNT.

Trebuie menționat că seismicitatea României este dominată de Vrancea, care este situată în punctul de convergență dintre Placa Est-Europeană și Subplăcile Moesică și Intra-Alpină.

ADVERTISING

„Coliziunea acestor plăci a provocat acum câteva zeci de milioane de ani desprinderea unui bloc litosferic care este în prezent scufundat în manta (litosfera este scoarța, învelișul exterior solid al globului pământesc; așadar este vorba despre un bloc din scoarța terestră care s-a scufundat în manta, al doilea strat al Pământului, aflat sub scoarță).

Blocul provine dintr-o veche placă tectonică suficient de rece și rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, fiind greu de topit, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi intermediare (între 90 și 180 de km de obicei) unde, în mod normal, condițiile de temperatură ar face imposibil acest lucru”, a explicat IGSU.

Potrivit studiului „Concepția națională de răspuns post seism”, realizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) la finalul anului 2021, vor exista peste 350.000 de clădiri rezidențiale grav avariate în urma unui cutremur major în România, cu intensitate de 7,4 – 8,1 MW.

Totodată, numărul de persoane grav rănite sau decedate ar fi fi de peste 45.000. Un alt document, realizat de Curtea de Conturi și publicat în luna ianuarie 2022, atrage atenția asupra faptului că instituțiile statului nu sunt pregătite pentru un cutremur major.

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING