Fumatul iti distruge inima. Alege sa fii sanatos, nu sa fumezi!

Fumatul si riscul de boala de inima

Consumul de tutun afecteaza direct inima. Atunci cand actioneaza impreuna cu alti factori, riscul creste  considerabil.

Fumatul creste tensiunea arteriala, scade toleranta la efortul fizic si determina aparitia trombilor, care limiteaza fluxul de sange catre si dinspre inima.

Fumatul reduce nivelul colesterolului HDL (colesterolul “bun”).

Fumatul favorizeaza instalarea aterosclerozei (depunerea de grasime pe artere, cu efecte precum fluxul sangvin necorespuzator), cu consecinte fatale precum infarctul de miocard.

Fumatul creste riscul de boala coronariana recurenta dupa o interventie de bypass coronarian.

Fumatul reprezinta cel mai important factor de risc pentru boala de inima in cazul adultilor tineri (barbati si femei). Riscul este mai mare la persoanele sub 50 de ani, comparativ cu cele peste 50 de ani.

Fumatul in cazul femeilor care folosesc contraceptive orale, creste riscul de boala coronariana si accident vascular cerebral, in comparatie cu cele care nu fumeaza.

Fumatul si riscul de accident vascular cerebral si boala arteriala periferica

Fumatul este un factor de risc important pentru accidentul vascular cerebral. Femeile care fumeaza si iau contraceptive orale, isi cresc riscul de cateva ori.

Fumatul creste riscul de boala arteriala periferica (consecinta aterosclerozei), cu afectarea arterelor mari ale membrelor inferioare. Netratata, aceasta duce la amputare.

Fumatul creste riscul de anevrism aortic (slabirea peretelui aortei, principalul vasl care transporta sangele oxigenat de la inima catre restul corpului) care poate determina hemoragie, urmata de deces.

Fumatul de trabuce si pipa si riscul cardiovascular

Persoanele care fumeaza trabuc sau pipa au un risc crescut de deces ca urmare a bolii de inima (si probabil si de accident vascular cerebral), insa riscul lor este mai redus decat al fumatorilor de tigara. probabil, deoarece aceste persoane inhaleaza mai putin fum de tigara.

In prezent, exista putine studii despre fumatorii de trabuc si pipa si bolile cardiovasculare, in special la persoanele tinere, care reprezinta marea majoritate a consumatorilor de trabuc.

Fumatul pasiv si riscul cardiovascular

Legatura intre fumatul pasiv – cand persoana este expusa la fumul de tigara atunci cand altcineva fumeaza – si bolile cardiovasculare este bine stabilit.

Partea buna este ca fumatul, colesterolul marit, hipertensiunea arteriala, lipsa miscarii, obezitatea si diabetul sunt cei sase factori de risc majori independenti pentru boala coronariana care pot fi schimbati sau controlati.