CITATE

Sărbătoare 8 noiembrie 202: Ce nu ai voie să faci de Sf. Mihai şi Gavril

Ar putea fi o imagine cu text
ADVERTISING

Peste 1,3 milioane de români care poartă aceste nume sărbătoresc Sfinții Mihail și Gavril. Ca orice sărbătoare religioasă și aceasta este însoțită de diferite tradiții și superstiții. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt consideraţi în tradiţia creştină conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre Rai.

Tradiții și superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil

De sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil sunt strict interzise treburile casnice. Cei ce o vor face se vor chinui mult înainte de moarte. Dacă se face o turtă din făină de porumb şi se aruncă între oi, iar dacă aceasta cade cu faţa în sus, atunci veţi putea fi considerată a fi purtătoare de fecunditate.

De Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.

Tot în caeastă zi, credincioșii obișnuiesc să aprindă o lumânare pentru a fi călăuziți spre Rai în viața de Apoi. În popor este cunoscut faptul că acești doi sfinți participă și la Judecata de Apoi.

În ziua de Sfinții Mihail și Gavril, gospodinele din Transilvania și Bucovina coc „turta areților”, areții fiind în limbajul de la stâne berbecii despărțiți de oi.Această turtă se prepară din grâu sau porumb și se aruncă în staulul oilor și arată care va fi rodul în primăvara următoare În această zi, ciobanii amestecă în același staul berbecii cu oile cu scopul de a se împerechea.

ADVERTISING

În tradiție se spune că cei care sunt pe cale să moară în ziua de Sfinții Mihail și Gavriil sunt vegheate de Arhanghelul Mihail care stă la capul lor, în partea dreaptă, pentru că partea stângă se crede că stă Diavolul. Mihail are menirea de a-l salva pe bolnav din ghearele morții retezându-i capul Necuratului. Dacă bolnavii supraviețuiesc acestei zile atunci Arhanghelul Mihail stă la picioarele lor

Soborul Sfinților Mihail și Gavriil ține conform calendarului popular trei zile. Astfel, pe 8 noiembrie se sărbătorește capul Arhanghelului, pe 9 noiembrie mijlocul Arhanghelului, iar pe 10 noiembrie coada Arhanghelului.

Ziua de 8 noiembrie mai este numită și Vara Arhanghelilor ceea ce înseamnă că între Arhangheli și Crăciun vor urma 3-4 zile călduroase care se vor numi popular „vara iernii” Totodată, se mai spune că sfinții Arhangheli ard păcatele acumulate de oameni și le purifică prin post

Credincioșii se roagă în această zi pentru spor și sănătate

În popor se mai spune că ziua de 8 noiembrie reprezintă hotarul dintre toamnă și iarnă. Sfintii Mihail si Gavriil sunt cei care duc la indeplinire porunca milei si a dreptatii lui Dumnezeu.

ADVERTISING

Cea mai PUTERNICA rugaciune catre Sf. Mihail si Gavriil
„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ti Arhanghelul Tau, Mihail, spre ajutorul robului Tau (se rosteste numele). Sa-l scoata din mana vrajmasilor vazuti si nevazuti. O, mare Arhanghel Mihail revarsa mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rosteste numele). Arhanghele Mihail, tu esti capetenia cetelor ingeresti. Esti voievod al puterilor ceresti, al heruvimilor, al serafimilor si al tuturor ingerilor. Fii mie pazitor, ajutator la nevoie, in singuratate, la drum si pretutindeni. Izbaveste-ma, mare Arhanghel, de toate inselaciunile viclene ale diavolului. Si auzi-ma pe mine, pacatosul (se rosteste numele celui care se roaga). Ma rog tie si chem numele tau cel sfant. Grabeste-te spre ajutorul meu si auzi rugaciunea mea!

Sfintilor Arhangheli, rugati-va pentru noi!
Pe toti cei ce-mi stau impotriva biruieste-i cu puterea cinstitei si de viata facatoarei Cruci, cu rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, cu ale sfintilor ingeri si cu ale Sfintilor Apostoli. Apara-ma de cutremure, de potop, de razboaie, de orice rau si izbaveste-ma de cel viclean, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. scrie kanald.ro

ADVERTISING
ADVERTISING