ALTELE

Sâmbăta Mare. Cerurile se deschid, iar Domnul îndeplinește dorințele credincioșilor. Tradiții și obiceiuri

ADVERTISING

Sâmbăta Mare este cea mai importantă zi din calendarul ortodox. Această mare sărbătoare din an vine cu o listă de tradiții, obiceiuri, superstiții și lucruri interzise de care toți românii trebuie să țină cont.

În Sâmbăta Mare credincioșii comemorează răstignirea Lui Iisus Hristos și patimile prin care El a trecut pentru mântuirea oamenilor. Tot sâmbătă, seara, credincioșii trebuie să ia lumina sfântă venită tocmai de la mormântul sfânt din Ierusalim.

„În mormânt cu trupul, în iad cu sufletul ca un Dumnezeu, în rai cu tâlharul și pe tron împreună cu Tatăl și cu Duhul ai fost, toate umplându-le, Acela ce ești necuprins Hristoase, Dumnezeule!”- Taina Sâmbetei Mari.

Nu este bine să dormi ziua, în timpul Sâmbetei Mari. Se spune că acum se deschid cerurile, Domnul poate vedea înlăuntrul ființelor, iar dorințele pe care ți le pui se vor împlini.

Dacă te împiedici când e slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu și plin de încercări.

ADVERTISING

Tradiția românilor de a-și cumpăra ceva nou de Paște este una foarte veche. Se spune că la fel ca apa, hainele au un rol purificator. Tradiția spune că este bine ca la slujba de Înviere, oamenii să poarte haine noi.

Mielul nu lipseste de pe mesele romanilor de Paste. Iisus Hristos a fost numit ”Mielul lui Dumnezeu” atunci cand s-a rastignit pentru mantuire.

In Sambata Mare, credinciosii ortodocsi praznuiesc ingroparea dumnezeiasca si trupeasca a lui Iisus Hristos si toti trebuie sa rosteasca rugaciunea Sfantului Mormant se rosteste dis-de-dimineata pentru a avea parte de bine tot anul.

Rugăciunea din Sâmbăta Mare

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ia aminte la rugaciunile pe care Ti le aducem din buzele noastre necurate si, curatindu-ne de toata intinaciunea, acopera-ne cu harul milostivirii Tale! Nu avem cuvinte, Doamne si Stapanul vietii noastre, sa-Ti multumim dupa cuviinta pentru marele dar pe care ni l-ai facut si ni-l faci in fiecare an prin pogorarea Sfintei Lumini la Mormantul Tau; nu suntem vrednici de o minune atat de mare, dar desi nu suntem vrednici a grai de acest mare dar pe care l-ai facut Bisericii Tale, nici nu putem opri sa multumim dupa puterile noastre ca ne-ai aratat acest semn, ca sa pricepem ca esti cu adevarat viu in Biserica Ta cea dreptmaritoare pe care portile iadului nu o pot birui.

ADVERTISING

Tu, Cel ce ai zis: “Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacurilor”, ne-ai aratat aceasta in multe feluri si in chip ales la marele Praznic al invierii. Slava Tie, Doamne, ca acoperi Biserica Ta! Slava Tie, Doamne, ca ai binecuvantat pamantul cu Mormantul Tau! Ne aducem aminte de cate minuni ai facut la acest datator-de-viata Mormant.

Cum vom uita Stalpul Ortodoxiei?

Cum vom uita ca atunci cand ereticii au dat bani sarazinilor, pentru a nu-i lasa pe credinciosi sa intre in Biserica Sfantului Mormant, Lumina Sfanta a tasnit afara, spargand un stalp de piatra? cum vom uita bucuria Patriarhului Sofronie si a celorlalti credinciosi vazand dovedita credinta lor curata ca Tu, Doamne Iisuse Hristoase, esti cu adevarat capul si ocrotitorul Bisericii?

Nu vom putea uita, Doamne, pentru ca prea mare este dragostea pe care dragostea pe care ne-ai aratat-o siluand aminte la cuvintele Tale: ”Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut”, cu inimile noastre marturisim ca la Praznicul Invierii trimiti Sfanta Lumina ca binecuvantare pentru cei credinciosi.

Pentru aceasta Te rugam, Doamne Iisuse Hristose, trimite harul Tau peste noi si fa din inima noastra lacas al Luminii Tale celei neapropiate, ca pe Tine sa Te slavim, iubitorule de oameni, impreuna cu Parintele Tau cel fara de inceput si cu presfantul si De-Viata-Facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING