Ștefan Buzoianu, veteranul care trăiește cu un glonț lângă inimă de 80 de ani. A fost împușcat în al Doilea Război Mondial

Veteranul de război Ștefan Buzoianu din Cheia, județul Prahova, a fost rănit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și trăiește de opt decenii cu un glonț lângă inimă.

Consiliul Județean Prahova a prezentat miercuri povestea veteranului de război Ștefan Buzoianu, din Cheia, în cadrul proiectului „103 ani de România, 103 prahoveni emblematici”.

Ștefan Buzoianu din Cheia s-a născut în 1921, la trei ani de la Marea Unire, în perioada grea de după război. A copilărit într-o familie cu zece copii, la poalele Munților Ciucaș, locul în care s-a întors rănit de pe front și unde și-a întemeiat o familie.

A fost încorporat în februarie 1942, iar războiul l-a purtat până la Novorossiisk.

Ori de câte ori este întrebat de momentele trăite la ruși, nu omite episodul în care a fost „vizitat“ de moarte și în care s-a trezit cu un glonț în spinare. Un glonț care i-a perforat plămânul și i-a ajuns lângă inimă. A fost scos din tabăra de luptă și târât de ceilalți soldați pe o poiană de unde a fost preluat de sanitari.

Răniții erau ținuți pe paie. După ce și-a revenit a fot trimis înapoi pe front

„Rana a simțit-o ca pe o arsură, o căldură, după cum ne-a povestit. A zăcut într-un șanț, în stare de semi conștiență, recuperat de sanitarii din spatele liniei de front. A avut noroc că, în retragere a trecut un camion unde a fost înghesuit cu alți răniți. A ajuns pe o plajă unde așteptau îmbarcarea și unde a stat o noapte. Când au sosit vapoarele a fost consultat de un medic german, care l-a curățat și pansat în condițiile de atunci. scrie infostiri.ro

Era rănit în zona plămânului și respira foarte greu. Apoi, a fost improvizat un fel de ponton și când i-a venit rândul să plece, aviația rusă a început bombardarea vaselor”, a povestit Dragoș Buzoianu, nepotul veteranului.

„A fost balamuc mare. Spitalul de campanie era format din niște barăci, eram ținuți pe paie, a fost vai de noi. Eu respiram întrerupt, dar am avut zile. Am stat peste o lună în spital, iar, ulterior, comisia de evaluare a decis să revin pe front”, a spus Ștefan Buzoianu.

Odată cu terminarea războiului a revenit acasă, unde a fost îngrijit de mama sa până i s-a închis rana și a putut respira neîntrerupt. De scos glonțul, medicii s-au opus rând pe rând, spunându-i că i-ar face mai mult rău.

În ianuarie, Ștefan Buzoianu va împlini 101 ani. „Pentru noi rămâne bucuria de a-l fi întâlnit și <călătorit> împreună prin paginile unei istorii mai puțin cunoscute. Poate prin astfel de povești, prin mărturiile pline de suferință ale acestor oameni, reușim să înțelegem mai bine cât de scump a fost plătită libertatea acestei țări”, au transmis reprezenanții CJ Prahova, relatează Mediafax.