ALTELE

Ce nu trebuie să îți lipsească în noaptea de Revelion. Prevestește bogăția și ține la distanță necazul și dezamăgirea

ADVERTISING

Ce nu trebuie să îți lipsească în noaptea de Revelion. E semn de noroc și bogăție, iar dacă îl ții aproape în noaptea dintre ani, tradiția spune că va ține la distanță necazul și dezamăgirea în Anul Nou.

Am selectat cele mai cunoscute tradiții, obiceiuri și superstiții legale de Anul Nou și de noaptea dintre ani.

Obiecte despre care se crede că sunt semn de noroc și bogăție și despre care se spune că nu trebuie să îți lipsească sub nicio formă în noaptea de Revelion. Este vorba despre obiecte care nu au neapărat o valoare materială mare și pe care ar putea să și le permită toată persoanele care cred în superstiții.

Tradiția spune că în noaptea de Revelion nu trebuie să îți lipsească un obiect nou, indiferent de cât de mic ar fi acesta. Poate fi vorba despre un obiect vestimentar sau de un accesoriu, important este ca acesta să nu mai fost purtat înainte.

Obiectul nou pe care îl porți va ajuta Anul Nou să-l învingă pe cel vechi și toate necazurile și dezamăgirile pe care le-ai înfruntat se vor topi ca un fum, iar cel nou va putea aduce sănătate, fericire și noroc.

ADVERTISING

De asemenea, în noaptea dintre ani nu trebuie să îți lipsească aurul sau argintul, aceste metale prevestesc bogăția și de accea este bine să fie purtate de Revelion.

Revelionul „nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul, şi a timpului calendaristic cu care se confundă, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie”, scria prof. univ. dr. Ion Ghinoiu în volumul „Sărbători şi obiceiuri româneşti”.

Potrivit tradiţiei populare, la miezul nopţii dintre ani uşa casei trebuie să fie deschisă, pentru a-i face loc anului vechi să iasă şi Anului Nou să intre. Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoana să poarte o haină nouă şi ceva roşu, dar şi să aibă în buzunar nişte bani.

De asemenea,în ultima zi din an, dar şi în prima zi a Anului Nou, este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă- nici măcar gunoiul, deoarece odată cu el, aruncăm afară din casă şi norocul. Totodată, oamenii nu trebuie să aibă nicio datorie când începe noul an. În caz contrar, ei vor rămâne datori întreg anul.

ADVERTISING

Obiceiuri și Tradiții de Anul Nou

Potrivit tradiţiilor româneşti, mersul cu Capra, cât şi primirea urătorilor în fiecare casă de creştini aduc noroc şi belşug în gospodărie în Anul Nou 2023, fiind totodată un obicei important şi pentru agricultorii care considerau Jocul Caprei o chemare a forţei divine pentru atragerea roadelor bogate.

Animal de cult, în vechime, capra a fost asociată cultului fertilităţii. Actul ritual al acestui joc simbolizează înmormântarea anului vechi şi renaşterea anului nou.

Pentru atragerea norocului, se consideră că este bine să avem vâsc pe masă, în noaptea de Anul Nou, dar şi struguri şi smochine, pentru belşug.

O altă superstiţie legată de belşug, pe care mulţi o şi respectă, spune că este bine ca prima persoana care intră în casă în prima zi a Anului Nou să fie un bărbat brunet (se spune că blonzii şi roşcaţii sunt aducători de ghinion, iar femeile de asemenea). Musafirul trebuie să intre în casă cu o crenguţă de vâsc, pâine şi sare.

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING