10 alimente obișnuite pe care trebuie să le consumați pentru a trata și a prevenii simptomele bolii „Alzheimer”
Nu se cunoaște cauza Alzheimerului. Deși nu există o singură cauză, există modalități de a reduce riscul și de a atenua simptomele bolii Alzheimer prin stilul de viață și dieta.
10 alimente obișnuite pentru prevenirea bolii Alzheimer
1. Fasolea
Fasole, fasole, sunt bune pentru inimă – și pentru creier! Cercetătorii de la Universitatea Rush sugerează consumul de fasole de cel puțin trei ori pe săptămână pentru a ajuta la reducerea riscului bolii Alzheimer.
Profilul nutrițional al fasolei cu conținut ridicat de fibre și proteine ajută la încetinirea declinului cognitiv și chiar la reducerea incidenței acestuia.
2. Afinele
Pigmentul din piele de afine conține antioxidanți antiinflamatori (în principal antocianină și acid galic). Bogate și în vitaminele C și K, afinele s-au dovedit a îmbunătăți memoria prin semnalizarea neuronilor creierului în zonele creierului legate de stocarea memoriei.
În plus, acidul galic reduce leziunile neuronale și îmbunătățește funcția cognitivă prin reducerea stresului oxidativ. Mai mult, antocianina reglează glicemia, cu implicații asupra diabetului (un factor de risc pentru AD) și ameliorează depresia.
3. Cacao
Există mulți antioxidanti in cacao crud, dintre care unul este resveratrolul, care se găsește și în ceaiul negru, zmeura și strugurii negri. Un factor care contribuie la neurodegenerare este inflamația din creier care slăbește bariera hematoencefalică.
Resveratrolul din cacao îmbunătățește circulația și este antiinflamator. Se pare că reglează răspunsul imun al creierului din exteriorul creierului prin fortificarea barierei hematoencefalice, împiedicând proteinele dăunătoare să se infiltreze în creier.
Dacă beți în mod regulat cafea, s-ar putea să vă gândiți să o faceți o mocha sănătoasă (folosind cacao crudă, fără tot zahărul dintr-un sirop de ciocolată) pentru un beneficiu suplimentar. Cafeaua are proprii fitonutrienți sănătoși și s-a constatat că conținutul său de cofeină imbunatateste memoria si impiedica formarea placii pe creier.
4. Uleiul de cocos
Un acid gras cu lant mediu sănătos pe care creierul tău îl iubește! Glucoza este sursa primară de combustibil a creierului. AD, însă, afectează capacitatea creierului de a utiliza glucoza.
Corpul tău creează cetone pe măsură ce arde grăsimea pentru energie. Este a doua mâncare preferată a creierului tău. Datorită machiajului său chimic, ingestia de ulei de cocos facilitează producția de cetonă. Creierul poate folosi imediat energia furnizată de cetone, îmbunătățind imediat funcția cognitivă și memoria – în nouăzeci de minute, într-un studiu.
5. Peștele gras
Sardinele, somonul sălbatic, halibutul, macroul și tonul sunt bogate în acizi grasi omega-3. DHA (acidul docosahexaenoic) este o grăsime omega-3 esențială pentru sănătatea creierului, deoarece reprezintă nouăzeci și șapte la sută din grăsimea creierului.
Una dintre consecințele bolilor neurodegenerative, cum ar fi AD, este creșterea dificultatii creierului in mentinerea unui continut adecvat de grasime. Reaprovizionarea rezervelor sale cu pesti mici ajută la reducerea ratei de declin cognitiv, îmbunătățirea memoriei și promovarea sănătății neuronale.
6. Legumele verzi cu frunze
Legumele precum spanacul, varza, muștarul, brustele și colțurile sunt încărcate cu nutriție: vitamine, minerale, antioxidanți și alți fitochimici care susțin creierul.
O remarcă specială este bogăția lor în vitamina K: „legumele cu frunze verzi și alte alimente bogate în vitamina K, (antioxidanții) luteina și beta-carotenul pot ajuta la menținerea creierului sănătos pentru a păstra funcționarea”. Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopidă, varză, bok choy și varză de Bruxelles, sunt, de asemenea, asociate cu rate mai mici de declin cognitiv.
7. Nuci
Nucile de tot felul conțin grăsimi sănătoase, fibre, antioxidanți și proteine care promovează sănătatea creierului. Cele patru nuci de top pentru sănătatea creierului:
Nucile – par un fel de creiere, nu-i așa? Aceste nuci cerebrale complicate conțin cantități mari de DHA și s-a demonstrat că previn sau ameliorează declinul cognitiv și îmbunătățesc performanța cognitivă.
Migdale si alune (alune) – acestea contin mari magazine de vitamina E. Majoritatea oamenilor nu primesc suficientă vitamină în dietele lor. Un studiu din 2010 publicat în Journal of Alzheimer ’s Disease a găsit o corelație distinctă între nivelurile plasmatice ridicate de vitamina E și un risc scăzut de AD.
Arahide – aceste nuci sunt încărcate cu niacină (vitamina B3), iar cercetările au descoperit o legătură între deficiența de niacină și incidența mai mare a confuziei mentale, declinului cognitiv și demenței. Cu cât este mai mare aportul alimentar de niacină, cu atât este mai mic riscul de AD și declin cognitiv legat de vârstă. În plus, niacina este esențială în reglarea colesterolului, un factor semnificativ al riscului de AD.
Mănâncă o mână de nuci la alegere de cel puțin cinci ori pe săptămână.
8. Uleiul de măsline
Uleiul de măsline extravirgin crud este hrănitor în special pentru creier, deoarece conține oleocantal, un antiinflamator profund. Această substanță promovează producerea anumitor proteine și enzime care ajută la descompunerea plăcii cerebrale care se găsește cu Alzheimer.
9. Vinul roșu
Resveratrolul este pigmentul antioxidant de culoare închisă care face strugurii roșii. Cel mai mare studiu clinic cu privire la efectul resveratrolului asupra persoanelor cu AD ușoară până la moderată a constatat progresia bolii blocată cu suplimentarea pe termen lung a resveratrolului.
Se crede că mecanismul prin care se produce acest lucru este activarea resveratrolului unei proteine numite sirtuină, care are o relație inversă cu MMP-9, unul dintre markerii unei bariere hematoencefalice slăbite.
10. Cereale
Boabele întregi includ germenul exterior și tărâțele, care sunt bogate în fibre. Fibrele sunt importante pentru a ajuta organismul sa scape de toxine si alte deseuri. Straturile exterioare ale boabelor conțin și antioxidanți și alți nutrienți.
Grâul integral organic, hrișca, meiul, ovazul, orzul, quinoa, și bulgurul sunt toate recomandate pentru o dietă AD. Combinarea cerealelor integrale cu un fruct sau o legumă creează o sinergie care scoate în evidență cele mai bune din ambele. Exercitiile fizice adecvate, somnul adecvat și hrana adecvată pentru creier vă vor ajuta să vă mențineți sinapsele aprinse și să vă păstrați memoria intactă.
###preluat###