ALTELE

Ce se mănâncă la masa de Crăciun. Tradiția pe care puțini români o mai respectă, dar care aduce mare noroc

Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, așa că trebuie să ne pregătim deja pentru ce va urma. Pe lângă cadouri și curățenie generală, la fel de importantă este și masa de Crăciun, care trebuie să conțină anumite preparate și să respecte tradiția din bătrâni.

Ce se mănâncă de Crăciun

Crăciunul este una din sărbătorile de care se leagă cele mai multe superstiţii şi tradiţii populare, pe care românii le respectă pentru a se asigura că le va merge bine în noul an și primesc așa cum trebuie Nașterea Domnului în casele lor. La fel de important este și ce punem pe masă în Ajun sau pe 25 decembrie, fiind nevoie de unele alimente în mod special.

În primul rând, este important ca masa de Crăciun să fie una îndestulată. Se spune că la fel de bogate vor fi și mesele din restul zilelor din an. În plus, masa se așază în Ajun și nu se mai ridică până pe 27 decembrie, pentru a arăta că în casa ta este sărbătoare.

Este bine să mănânci mere în Ajunul Crăciunului, proaspete, coapte, plăcintă, sub orice formă. Dacă o faci, tradiția românească spune că vei fi sănătos în anul care vine și vei fi ferit de orice boală.

Superstiții de Crăciun

Preparatele din carne de porc nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. În unele zone, mai ales la munte, după Ignat se consumă numai bucate tradiționale: cârnaţi, maioş, tobă, piftie, slănină fiartă, sarmale.

În majoritatea caselor se 0binșuiește ca pe masa de Crăciun să fie şi salată de boeuf, cozonaci, precum și curcan la cuptor.

În zilele de Crăciun nu se face treabă în casă: nu se spală, nu se calcă, nu se coase. Ai voie, totuși, să mături în a doua zi de Crăciun, dar nu arunca gunoiul la coș. Du-l la rădăcina unor copaci ca să îi ajute să rodească în anul următor.

Potrivit tradiţiei, de Crăciun, este de bun augur să aşezi pâinea sub masă. Se spune că acest gest atrage norocul. Sub fața de masă se pune o pleavă de grâu, pentru belșug.