STIRI NOI

Cutremur devastator în Turcia și Siria. Sunt peste 1200 de morți şi 5000 de răniți. Mii de clădiri s-au prăbușit

Peste 1200 de oameni au murit în Turcia și Siria și alte câteva mii au fost răniţi după ce un cutremur de magnitudine 7,8 a lovit sud-estul Turciei, în noaptea de duminică spre luni. Mii de clădiri au fost puse la pământ şi sute de oameni au fost prinşi sub dărâmături. USGS estimează până la 10.000 de morți.

UPDATE: Un nou cutremur, cu magnitudinea de 7,7 pe Richter, a lovit nou Turcia, în urmă cu 20 de minute, potrivit EMSCS. Epicentrul a fost înregistrat în districtul Elbistan din Kahramanmaraș.

UPDATE: Numărul morților din Turcia a urcat la 912. Președintele Recep Erdogan a declarat în urmă cu puţin timp că 912 persoane au murit numai în Turcia și alte 5.383 au fost rănite, în urma cutremurului. A mai spus că nu poate estima cât de mult va crește numărul morților.

În Siria, au murit cel puțin 386 de persoane, 239 dintre ei în regiunile Alep, Hama, Latakia și Tartus, a anunţat televiziunea de stat siriană. Grupul Căștile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă a Siriei, a anunţat alte cel puțin 147 de morți în zonele controlate de rebeli din nord-vestul Siriei.

UPDATE: Previziunii sumbre în urma cutremurului de 7,8 pe Richter care a lovit Turcia și Siria noaptea trecută. Potrivit specialiștilor de la Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), numărul persoanelor decedate ar putea ajunge la 10.000.

UPDATE: Numărul persoanelor decedate în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria, noaptea trecută, a crescut la cel puțin 641 de persoane, potrivit AP. Cel puțin 284 de persoane au fost ucise în șapte provincii turcești, iar 440 au fost rănite. Numărul persoanelor decedate în Siria a crescut la 237, cu peste 630 de răniți. Cel puțin 120 de persoane au murit în zonele controlate de rebeli. Sute de oameni sunt în continuare prinși sub dărâmături, iar bilanțul este de așteptat să crească, pe măsură ce salvatorii intervin în zonele afectate de seism.

Peste 500 de persoane au murit în cele două țări după seismul puternic de 7,8 pe Richter care a zguduit sudul Turciei. Cel puțin 284 de persoane au murit și peste 2.300 au fost rănite în Turcia, potrivit vicepreședintelui țării Fuat Oktay, citat de CNN. În Siria, cel puțin 237 de persoane au fost ucise și 639 au fost rănite, a informat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății. Numărul total de persoanelor care și-au pierdut viața în Turcia și Siria este acum de cel puțin 521.

UPDATE: Cel puțin 237 de persoane au murit și alte 639 au fost rănite în Siria, după un cutremurul care a lovit sudul Turciei luni dimineața, a informat agenția de știri de stat siriană SANA, citând un oficial al Ministerului Sănătății. Numărul oficial al persoanelor decedate în Turcia și Siria este acum de peste 300, cu aproape 2.000 de răniți, potrivit CNN.

Cutremurul din Turcia s-a produs la 7 kilometri adâncime

Seismul s-a produs în Turcia, la o adâncime de 7 kilometri şi la o distanţă de aproximativ 33 de kilometri de Gaziantep, foarte aproape de graniţa cu Siria.

Cutremurul a fost atât de puternic încât s-au simțit tremurări în toată regiunea, până în Israel, Liban și Cipru. Zece minute mai târziu, seismul a fost urmat de altă replică, de 6.4 pe Richter. Autoritățile turce au declarat cel mai înalt nivel de urgență, toate serviciile de salvare și prima intervenție mobilizându-se pentru a ajuta provinciile afectate.

Cutremur puternic în Turcia. Zeci de oameni morți, sute de persoane prinse sub dărâmături

Cutremurul devastator a provocat cel puțin 100 de decese, potrivit autorităților citate de Sky News.

Sute de clădiri au fost distruse, iar oamenii sau ieșit pe străzi în ciuda frigului. Echipele de salvare și locuitorii caută supraviețuitori printre ruine. Guvernatorul provinciei Osmaniye a declarat că cel puțin 34 de clădiri s-au prăbușit din cauza cutremurului, în timp ce guvernatorul din Malatya a declarat că în regiunea sa au căzut 130 de clădiri.

Mai multe clădiri s-au prăbuşit și în Siria. Grupul Căştile Albe, cunoscut oficial ca Apărarea Civilă Siriană, a anunţat, de asemenea, că există zeci de victime şi că sute de oameni sunt prinşi sub dărâmături în regiunea Idlib.

Unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a lovit sudul Turciei luni dimineața este cel mai puternic pe care l-a experimentat țara în mai mult de 100 de ani, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), potrivit CNN. Un seism la fel de puternic cu magnitudinea 7,8 care a lovit estul Turciei în 1939 a ucis peste 30.000 de oameni. Karl Lang, profesor asistent la Școala de Științe Pământului și Atmosferice a Universității Georgia Tech, a declarat că zona afectată de cutremur este predispusă la activitate seismică. Cutremurele de această magnitudine sunt rare, având loc în medie mai puțin de cinci pe an oriunde în lume. „Ceea ce este cu adevărat neobișnuit aici este că este un cutremur foarte mare care este, de asemenea, aproape de suprafață”, a spus Lang.

Recep Tayyip Erdogan a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Președintele turc a declarat că echipele de căutare și salvare au fost trimise imediat în zonele afectate, în timp ce toate celelalte instituții guvernamentale își coordonează răspunsul.

„Scriam ceva și dintr-o dată clădirea a început să tremure”

Ministrul turc de interne Suleymon Soylu a declarat că 10 orașe au fost afectate: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis.

În provincia Malatya, la nord-est de Gaziantep, cel puțin 23 de persoane au fost ucise, au declarat oficialii locali. În Sanliurfa, la est, au fost 17 morți. Mai multe decese au fost raportate în Diyarbakir și Osmaniye. Un corespondent turc al BBC din Diyarbakir a raportat că un mall din oraș s-a prăbușit.

Seismul a fost resimțit și în Liban și Cipru. „Scriam ceva și dintr-o dată întreaga clădire a început să tremure și da, nu prea știam ce să simt. Eram chiar lângă fereastră, așa că mi-a fost teamă că s-ar putea sparge. A durat patru-cinci minute și a fost destul de îngrozitor”, a declarat pentru BBC Mohamad El Chamaa, un student din capitala libaneză Beirut.

Turcia se află într-una dintre cele mai active zone seismice din lume.