STIRI NOI

Evgheni Prigojin, in viitorul apropriat, va fi noul presedinte al Ucrainei

ADVERTISING

Cine este Evgheni Prigojin şi Grupul Wagner

Prigozhin a condus implicarea grupului privat Wagner Group în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Istoria sa cu conducerea de la Moscova datează de zeci de ani.

Grupul Wagner este o organizaţie de mercenari militanţi care au lucrat alături de armata rusă în timpul invaziei ţării în Ucraina. Originile Grupului Wagner par să fie din 2014, când a izbucnit conflictul dintre Ucraina şi Rusia cu privire la regiunea Crimeea. Prigojin a declarat pe reţelele de socializare că a căutat să construiască un grup de luptători care să apere interesele ruseşti în regiune. Grupul a fost legat de conflictele din Libia, Siria şi alte câteva ţări africane.

Forţa paramilitară a cunoscut o creştere explozivă în timpul războiului din Ucraina, zeci de mii de luptători aflându-se acum sub controlul său. În calitate de şef al Grupului Wagner pe tot parcursul conflictului, Prigozhin s-a confruntat frecvent cu liderii militari ruşi. El a publicat videoclipuri care contrazic naraţiunea rusă privind o operaţiune militară fără probleme. El susţine adesea că forţele sale au condus lupta în Ucraina, punând în acelaşi timp la îndoială competenţa armatei ruse. În luna mai, el a înregistrat un videoclip alături de cadavre în uniformă, înjurând liderii pentru lipsa de pregătire.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Prigozhin au acelaşi oraş natal, Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad). În timp ce Putin a trecut de la statutul de membru al KGB la cel de lider rus, Prigozhin a executat o pedeapsă cu închisoarea de un deceniu înainte de a deschide un stand de hot-dog.

ADVERTISING

El a început rapid să acumuleze influenţă în industria ospitalităţii înainte de a atrage atenţia lui Putin. În momentul în care Putin a ajuns la cele mai înalte niveluri ale guvernului rus, Prigozhin a ajutat la servirea dineelor de stat – cum ar fi cel organizat în 2006 cu preşedintele de atunci George W. Bush – ceea ce i-a adus porecla de „bucătarul lui Putin”.

Putin l-a ajutat pe Prigozhin să deschidă un restaurant masiv şi să obţină un contract pentru prânzurile copiilor din şcoli cu ajutorul unor împrumuturi generoase finanţate de stat. Prigozhin a deţinut, de asemenea, cel puţin o parte din Concord Management and Consulting, firmă suspectată că a finanţat operaţiuni de trolling online, pro-Trump, în timpul alegerilor din 2016 şi în timpul Brexitului.

Cum a ajuns Evgheni Prigojin, de la fost deținut la a face apel la revoltă militară în Rusia

Conflictul din Ucraina i-a permis șefului imprevizibil al grupării paramilitare Wagner să se impună ca un jucător de top în Rusia. Dar făcând apel la o revoltă împotriva statului major, Evgheni Prigojin a trecut Rubiconul, scrie AFP, făcând referire la posibila declanșare a unui război civil.

Impetuosul miliardar, cu capul ras și trăsături dure, a acuzat vineri armata rusă că a bombardat bazele grupului său Wagner la cererea ministrului Apărării, Serghei Şoigu, pe care a jurat să-l „oprească” cu forța militară.

ADVERTISING

Pretinzând că are „25.000” de combatanți, liderul mercenarilor Wagner, în vârstă de 62 de ani, a făcut apel la armata și populația rusă să i se alăture, spunând în același timp că ce face el nu este „lovitură de stat militară”.

Drumul de la închisoare până la fondarea grupului Wagner

Pentru a se dota cu o armată care să corespundă ambițiilor sale, Prigojin, originar – ca președintele rus Vladirmir Putin – din Sankt Petersburg, recrutează mii de prizonieri pentru a lupta în Ucraina, în schimbul unei amnistii.

Evgheni Prigojin cunoaște foarte bine lumea închisorii, petrecând el însuși nouă ani în detenție în epoca sovietică pentru infracțiuni de drept comun.

A fost eliberat în 1990, când URSS se prăbușea și a înființat o afacere de succes cu hot-dog.

ADVERTISING

Apoi și-a deschis un restaurant de lux care a devenit unul dintre cele mai populare din Sankt Petersburg, unde Vladimir Putin a cunoscut, în paralel, propria sa ascensiune politică.

După ce Vladimir Putin a devenit președinte în 2000, firma sa de catering a avut contracte cu Kremlinul, ceea ce i-a adus porecla de „bucătarul lui Putin” și reputația de a fi devenit miliardar datorită contractelor publice.

Acești bani i-ar fi folosit, așadar, pentru a fonda Wagner, o armată privată compusă inițial din veterani ai armatei ruse și ai serviciilor speciale.

În 2018, în timp ce acest grup, deja observat în Ucraina, Siria și Libia, era suspectat că operează în Africa, trei jurnaliști ruși care investigau afacerile companiei paramilitare sunt uciși în Republica Centrafricană.

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING