ALTELE

Luni, 21 noiembrie, Se DESCHID CERURILE de Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Ce se da de pomana si ce se face

Cele mai importante tradiții de Intrarea Maicii Domnului în biserică. Ce este complet interzis de Ovidenie

ADVERTISING

Intrarea Maicii Domnului în biserică este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Este marcată în calendar cu cruce roșie și se sărbătorește an de an la data de 20 noiembrie. este a doua mare sărbătoare religioasă a lunii, după Sfinţii Mihail şi Gavriil, de o importanţă deosebită în calendarul creştin ortodox şi catolic.

Tradițiii intrarea Maicii Domnului

Intrarea Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și ca Ovidenia. Mai este întâlnită în anumite regiuni, ca Moldova şi Bucovina, şi sub numele de Vovidenia, care semnifică tot intrare, prima apariție, început. Este una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, cinstită de credincioşi cu o mulţime de obiceiuri și tradiții.

Superstițiile pe care trebuie să le respectăm ne aduc noroc, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima zi din postul Crăciunului în care este dezlegare la pește. În restul zilelor se consumă numai alimente de post, fără carne, lapte sau ouă, până la data de 24 decembrie, în ajun de Crăciun. Duminică se dau de pomană preparatele pregătite din pește celor sărmani, pentru sufletele adormiților.

Credința populară spune că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ca și de Crăciun, cerurile se deschid. În unele zone ale țării, mai ales la sate, oamenii cred că în această noapte pot înțelege graiul animalelor. Nu este bine să umbli singurEste momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor. Se spune că orice îți propui în această zi va deveni realitate, pentru că Maica Domnului îți este alături.

La țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. Când cântă cocoșul, aceasta se aprinde, iar tinerele privesc în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

ADVERTISING

Interzis de ovidenie

Nu se spală, nu se coase și nu se fac treburi de Intrarea Maicii Domnului în biserică. Este o zi de odihnă, de rugăciune, dedicată Fecioarei Maria.

Trebuie să o respectăm așa cum se cuvine și să facem voia Acesteia.
De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserica se aprind lumânări pentru copiii nebotezați, dar și pentru morți, pentru a avea cale luminată pe cealaltă lume. Nu uita de faptul că se împart nuci, colaci și turte de mălai, care se spune că vor ajunge la cei din lumea de dincolo.

Femeile care muncesc de Ovidenie riscă să nu mai poată face copii sau chiar să piardă sarcina, așa cum spune tradiția. În unele zone, acestea nu își spală nici măcar părul, de teamă să nu li se întâmple ceva rău.

ADVERTISING
ADVERTISING