Sănătate & Wellness

Lipsa vitaminei B12 creste riscul de Alzheimer, scleroza multipla, depresie, anxietate, tulburari de invatare si dezvoltare la copii. Cum o recunosti si ce trebuie sa faci

ADVERTISING

Multi oameni cu deficit de vitamina B12 au asa-numitele niveluri „normale” de vitamina B12. Conform literaturii de specialitate, persoanele cu niveluri de B12 cuprinse între 200 pg/ml si 350 pg/ml (niveluri considerate normale în SUA) au simptome clare ale deficitului de vitamina B12.

Expertii specializati în diagnosticul si tratamentul acestui deficit sustin ca nivelul minim de vitamina B12 ar trebui sa fie de 450 pg/ml, dar si luarea în calcul a altor markeri ai acestui deficit, precum nivelurile ridicate de acid urinar metilmalonic, homocisteina si holotranscobalamin.

În Japonia si Europa, limita inferioara pentru vitamina B12 este cuprinsa între 500-550 pg/ml, nivel asociat cu manifestari psihologice si comportamentale legate de declinul cognitiv. Cerintele umane pentru vitamina B12 sunt de 2-3 micrograme pe zi sau chiar de 4-7 micrograme pe zi, conform cercetarilor recente.

Etapele si simptomele deficitului de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 se desfasoara în patru etape, începand cu scaderea nivelurilor sangvine ale vitaminei, scaderea progresiva a concentratiilor celulare ale vitaminei, cresterea nivelului de homocisteina si scaderea ratei de sinteza a ADN-ului si, în final, anemia macrocitara.

Absorbtia vitaminei B12 este foarte complexa, iar cauzele malabsorbtiei pot include disbioza intestinala, inflamatie intestinala, intestin permeabil, expunere la oxid de azot sau consumul anumitor medicamente. Acest lucru poate explica de ce deficitul de vitamina B12 poate aparea chiar si la persoanele care consuma cantitati importante de produse de origine animala.

ADVERTISING

Simptomele deficitului de vitamina B12 includ amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor, dificultati de deplasare si mentinere a echilibrului, anemie, icter, tumefierea limbii, dificultati cognitive sau pierderi de memorie, paranoia sau halucinatii, slabiciune si oboseala.

Daca nu este tratata, aceasta deficienta poate cauza probleme neurologice severe si boli de sange. Daca banuiesti ca poti avea un deficit de vitamina B12, primul pas este sa efectuezi niste teste. Ai nevoie de o valoare initiala precisa cu care sa lucrezi.

În cazul în care constati un anumit deficit al acestei vitamine, urmatorul pas este sa identifici mecanismul care cauzeaza deficienta. Odata identificat mecanismul, medicul va decide forma adecvata a suplimentarii, doza si durata potrivite pentru tine.

Alimente bogate in vitamina B12

Intrucat vitamina B12 se gaseste cel mai adesea in carne si produse de origine animala, unele persoane pot apela la suplimentele alimentare pentru a isi lua necesarul de nutrienti de care intregul organism are nevoie.

ADVERTISING

Iata ce alimente putem alege sa consumam pentru a obtine vitamina B12, daca alegem sa consumam cat mai putina carne, scrie prevention.com.

Cerealele

Incepeti ziua cu o portie sanatoasa de cereale cu continut scazut de zahar. Verificati eticheta produselor pentru a va asigura ca obineti cel putin 2,4 migrograme de vitamina B12 dintr-o singura portie, recomanda nutritionistii.

Laptele de vaca

ADVERTISING

Pentru unele persoane lactoza poate afecta sistemul digestiv, insa pentru cei ce pot tolera laptele este indicat sa nu il excluda din dieta, datorita substantelor nutritive precum proteine, calciu, fosfor, potasiu si vitamina B12. Numai o cana de lapte contine 1,2 micrograme de vitamina B12, iar doua cani pot satisface doza recomandata consumului zilnic.

Ouale

Un singur ou ne aduce un plus de proteine, dar si 0,6 migrograme de vitamina B12. Aceasta se regaseste in special in galbenus, asa incat este recomandat sa nu separati contintul acestuia. Pentru a beneficia de nutrientii necesari organismului, nutritionistii recomanda sa consuma ouale fierte.

Iaurtul grecesc

ADVERTISING

Ca si laptele, iaurtul grecesc contine o cantitate mare de proteine, dar si de vitamina B12, aproximativ 1,3 micrograme la o portie. Pe cat posibil, evitati sa consumati iaurturile in a caror compozitie intra indulcitori, iar pentru un plus de gust puteti sa adaugati fructe proaspete sau confiate.

Ciupercile Shiitake

Anumite tipuri de ciuperci, precum sunt ciupercile dehidratate shiitake, sunt o sursa semnificativa de vitamina B12. Desi ar trebui sa consumam multe ciuperci pentru a beneficia de necesarul de vitamina B12 pentru organism, putem sa le adaugam in dieta impreuna cu alte alimente ce reprezinta o sursa bogata in acest nutrient.

CITESTE CONTINUAREA

ADVERTISING
ADVERTISING