POVESTI

Planta Gura-Lupului, beneficii importane pentru sanatate (previne infarctul miocardic acut)

ADVERTISING

Plantă perenă cu înălţimea de 40-80 cm, ce face parte din familia Laminaceae. Înfloreşte în luna august, iar seminţele se coc în luna septembrie. În scopuri medicinale se folosesc rădăcina şi rizomul plantei.

Planta numită gura-lupului are un gust amar, dar efectul său este cât se poate de… răcoritor, având în vedere că principala sa calitate e aceea de a linişti.

Gura-lupului previne infarctul miocardic acut

Gura-lupului, numită și buruiana „câinelui-turbat”, face parte din familia mentei și se recoltează în lunile mai-august. Planta este utilizată în scop terapeutic pentru inflamații, spasme, dureri de cap, febră, precum și în tulburări nervoase. 

Datorită efectelor calmante asupra sistemului nervos și muscular a fost folosită în medicina populară pentru tratarea rabiei, de unde și numele de „buruiana câinelui-turbat”. 

Potrivit studiilor, substanțele bioactive din gura-lupului neutralizează și chiar elimină radicalii liberi toxici care pot cauza anxietate, depresie sau Alzheimer.

ADVERTISING

Recomandată în hipertensiune arterială
Planta este recomandată în oboseală cronică, stres, siindromul premenstrual, afecțiuni respiratorii, alergii, infecții și hipertensiune arterială. De asemenea, rădăcina de gura-lupului are efecte cardio-protectoare și previne infarctul miocardic acut. Pentru efectul său antiinflamator gura-lupului este recomandată în tratamentul infecțiilor de la nivelul tractului digestiv.

Calmează stările de nervozitate
Planta poate fi utilizată cu succes și pentru calmarea stărilor de nervozitate și în cazul afecțiunilor tractului urinar și gastro-intestinal. Potrivit cercetătorilor japonezi, gura-lupului are și proprietăți antitumorale. Poate fi folosită sub formă de ceai, tinctură, ulei, capsule sau extract crud de rădăcină. Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană de apă clocotită care se lasă la infuzat 5-10 minute. Se consumă de 2 ori pe zi. 

Este un remediu excelent pentru sistemul nervos, întărindu-l într-o asemenea manieră, încât îşi arată efectul în mai puţin de o jumătate de oră.

GURA-LUPULUI

Gura-lupului s-a dovedit un bun remediu şi în atacurile de apoplexie, precum şi în tratarea persoanelor afectate de epilepsie.

ADVERTISING

Poate fi folosită şi în cazurile de depresie şi extenuare psihică, dar este de ajutor şi ca hipotensiv şi anticonvulsiv.

Şi persoanele care au un somn neliniştit, deseori însoţit de coşmaruri, pot utiliza, de asemenea, gura-lupului.

GURA-LUPULUI

Este utilă în durerile de cap determinate de încordare; de asemenea, în nevralgii. Stimulează funcţia renală – este diuretică.

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită care se lasă la infuzat 5-10 minute, se consumă de 2 ori pe zi.

ADVERTISING

În exces, este toxică: poate provoca ameţeală, stupoare, confuzie şi fasciculaţii musculare; poate avea efect avortiv, fiind contraindicată la gravide.

Atenție!

Nu se recomandă în caz de sarcină pentru că poate favoriza contracții uterine. Este o plantă puternică, nu se recomandă depășirea dozei zilnice recomandate. Simptomele supradozajului includ euforie, confuzie, convulsii, somn agitat, dezorientare.

ADVERTISING
ADVERTISING