ALTELE

Mare SĂRBĂTOARE astăzi! E o zi binecuvântată! Ce e total interzis să faci

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții populare de care nu trebuie să uiți

ADVERTISING

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este unul dintre cele mai importante evenimente religioase. Marchează un moment important, care trebuie tratat cu seriozitate de către persoanele credincioase. Vezi ce tradiții trebuie să respecți în această zi și ce este complet interzis la data de 24 Iunie.

Totul despre nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

În fiecare an, la data de 24 Iunie, este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Este o sărbătoare cu dată fixă, extrem de importantă, având în vedere că Biserica Ortodoxă celebrează de obicei ziua morţii sfinţilor, însă Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac excepţie de la această regulă.

Biserică a închinat lui Ioan șase sărbători: Zămislirea lui (23 septembrie), Nașterea (24 iunie), Soborul lui (7 ianuarie), Tăierea Capului (29 august), Prima și a două aflare a capului lui (24 februarie) și A treia aflare a capului (25 mai).

Această sărbătoare care marchează nașterea este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica, sărbătoare de care se leagă o mulțime de obiceiuri și tradiții. Cele mai importante obiceiuri sunt cele dedicate dragostei.

Se spune că fetele culeg flori în noaptea precedenta sărbătorii, pe care le pun apoi sub perna pentru a-și visa ursitul. De altfel, în unele zone, fetele merg și se uită intr-o apă, unde se spune că va apărea imaginea viitorului lor sot.

ADVERTISING

Fetele merg și se scaldă în zone secrete, pentru a avea noroc la măritiș. Roua sânzienelor era strânsă de bătrâne într-o cârpă albă, de pânză nouă, apoi o storceau într-o oală nouă. In drumul spre casă, ele nu au voie să vorbească și, dacă se întâlnesc cu cineva, să nu îl privească în ochi.

Interzis de Sânziene

Ca în orice alta zi de mare sărbătoare, nu se muncește, nu se spală și nu se fac treburi casnice. Astăzi se pomenesc sufletele celor adormiți, pentru care se dau tot felul de alimente, preparate, printre care și colivă. Poți munci, însă, după ce se retrage soarele de pe cer.

Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porţile cerului şi cei de aici intra în contact cu lumea de dincolo. Se spune că nu este bine să umbli singur pe stradă și nici sa răspunzi dacă cineva te strigă.

În multe zone din ţară, se aprind noaptea focuri pe dealuri pentru a izgoni spiritele rele. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile. Flăcăii merg cu flori la casele fetelor nemăritate, pentru a le cere mâna.

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING